Pentru ce sumă îți asiguri casa? Răspunsul este complex și ia în calcul tipul locuinței. În principiu, reprezentanții asigurătorilor cad de acord asupra faptului că la apartamente asigurarea trebuie încheiată la un nivel similar cu valoarea de piață, iar construcțiile ridicate pe pământ, pentru o sumă care acoperă costul reconstrucției lor.
„Locuințele din blocuri trebuie asigurate la valoarea de piață, iar casele la valoarea de reconstrucție, declară directorul general al Astra Asigurări, Radu Mustățea.
Aceeași recomandare este făcută și de președintele Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR), Bogdan Andriescu.
„Nu ar trebui luat în calcul terenul“, adaugă Andriescu, făcând referire la asigurările cumpărate pentru case și vile. Motivul este lesne de înțeles: indiferent care din riscurile asigurate prin poliță s-ar produce, proprietarul nu pierde terenul, ci numai construcția ridicată pe acesta. Valoarea de reconstrucție a unei clădiri este egală cu suma necesară pentru ridicare unui alt imobil identic.
Casele și vilele mai pot fi asigurate și la valoarea reală, care este determinată, de obicei, prin deducerea uzurii din valoarea de nou a construcției.
Pentru apartamente, suma asigurată se determină în funcție de valoarea de piață, deoarece numai prin încasarea unei despăgubiri la acest nivel proprietarii pot fi siguri că vor reuși să înlocuiască proprietatea devastată în urma producerii unui risc catastrofic, precum un cutremur.
Dacă apartamentul ar fi asigurat la valoarea de reconstrucție și proprietarul ar fi despăgubit cu această sumă în cazul distrugerii locuinței, lui i-ar fi imposibil să-și reconstruiască apartamentul de la etajul șapte (de exemplu), dacă etajul șase nu ar mai exista. Suplimentar, printre asigurători există și opinia că proprietarii de apartamente ar trebui să asigure și cota indiviză din suprafețele comune ale imobilului.
Sunt mai protejați cei supraasigurați?
Unii dintre specialiștii pieței de asigurări autohtone recomandă însă ca suma înscrisă în poliță să fie ceva mai mare decât valoarea de piață sau cea de reconstrucție a imobilului. „Supraasigurarea (n.r.: suma asigurată mai mare decât cea determinată prin raportarea la valoarea de piață sau de reconstrucție) cu 10% o consider OK într-o piață normală“, a declarat un specialist care nu a dorit să fie citat.
Acesta și-a argumentat punctul de vedere prin faptul că, după producerea unui eveniment catastrofic, precum un cutremur, prețurile materialelor de construcție și tarifele de manoperă se majorează chiar din a doua zi după producerea cutremurului în urma creșterii semnificative a cererii.
Președintele UNSICAR nu are o opinie identică, însă consideră că în cazul caselor și vilelor, suma asigurată în polițe trebuie să fie mai mare cu 10%-15% decât valoarea de reconstrucție, pentru a acoperi unele cheltuieli suplimentare.
Din aceeași perspectivă, a cheltuielilor suplimentare care apar în cazul producerii unei daune totale la un imobil asigurat, reprezentantul Astra Asigurări atenționează că și polițele cumpărate de persoanele fizice pot acoperi cheltuieli precum cele de dejagare a terenului pe care a fost construit imobilul asigurat, distrus de unul din riscurile acoperite. Astfel de cheltuieli sunt acoperite de obicei de polițele achiziționate de persoanele juridice.
Companiile de asigurări au reușit să subscrie prime brute în valoare de 681 milioane de lei (aproape 160 de milioane de euro) în primele nouă luni ale anului trecut, potrivit Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare din România (UNSAR).
Pentru ce sumă îți asiguri casa?
19 februarie 2011, 01:38
Ultima modificare în 19 februarie 2011, 03:38
Apartamentele ar trebui asigurate la valoarea de piață, iar casele și vilele, la o sumă egală cu cea necesară pentru ridicarea unei construcții identice.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Laszlo Borbely: Analizăm introducerea unei taxe generale pentru maşini
- National Bank of Greece vrea să preia Alpha Bank
- Piaţa auto îşi revine. Românii au cumpărat în ianuarie peste 4.000 de maşini
- Ferarri 458 Challenge a fost deja comandat de trei români
- RBS România are un nou director financiar
- România şi Turcia vor fi legate prin curse directe de ferry-boat
- BCR denunţă actele adiţionale la contractele de credit
- Recomandări TV pentru weekend
- În sectorul 4 se blochează roțile
- 100.000 de locuri de parcare în sectorul 3