Ce sunt aparatele pentru tratarea apneei în somn și cum funcționează? Apneea în somn este una dintre cele mai frecvente tulburări de somn, care afectează milioane de oameni din întreaga lume. De fapt, înseamnă oprirea temporară a respirației în timpul nopții din cauza blocăriii căilor respiratorii, ceea ce duce la sforăit, lipsa oxigenului și o serie de simptome, precum oboseala, în timpul zilei.
Există multe tratamente pentru apneea în somn, iar unul dintre ele este utilizarea aparatelor specializate pentru a poziționa corect limba și maxilarul. Acestea se dovedesc o alegere populară, datorită eficienței și ușurinței de utilizare, potrivit Tomsguide.
Ce sunt aparatele pentru tratarea apneei în somn
Pentru a înțelege ce sunt aceste aparate, mai întâi trebuie să înțelegem exact ce este apneea în somn. „Apneea în somn apare de obicei atunci când o persoană încetează să respire timp de câteva secunde”, spune dr. Chandwani.
„Acest lucru are ca rezultat un efect dăunător asupra diferitelor funcții ale corpului, inclusiv inima, imunitatea și creierul”, adaugă el.
O modalitate de a preveni relaxarea mușchilor gâtului și blocarea căilor respiratorii este folosirea unui apărător de gură.
„Sunt dispozitive orale, care, de obicei, mișcă maxilarul înainte pentru a facilita respirația.
Aparatele de gură pentru apneea în somn (Oral Appliance Therapy) se așează peste dinți și gingii și păstrează patentul căilor respiratorii, ceea ce duce la îmbunătățirea calității somnului. Sunt dispozitive aprobate de FDA, existând studii care susțin utilizarea lor în apneea în somn”, explică Dr. Chandwani.
Cât de eficiente sunt?
Deși există diferite opțiuni de tratament pentru apneea în somn, apărătoarele de gură sunt una dintre cele mai puțin invazive metode și, prin urmare, una dintre cele mai populare. Dar cât de eficiente sunt?
„Aparatele de gură pentru apneea în somn sunt foarte eficiente, iar pacienții vor să continue să le utilizeze pe perioade mai lungi de timp”, spune dr. Chandwani.
Când compară alte tratamente disponibile, dr. Chandwani spune că terapia CPAP (un aparat de presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii), a fost considerată ca superioară apărătoarelor de gură în ceea ce privește eficiența.
Cu toate acestea, studii recente sugerează că apărătoarele de gură ar putea fi la fel de eficiente ca un aparat CPAP în tratarea simptomelor apneei în somn. Este o veste excelentă pentru cei cărora li se pare că aparatul CPAP este prea greoi sau incomod pentru a dormi cu el.
Tipuri de aparate pentru apneea în somn
Dacă vă gândiți să utilizați un dispozitiv de protecție pentru apneea în somn, este esențial să cereți sfatului unui medic, pentru a alege tipul corect de apărător și planul de sănătate. Aceste dispozitive diferă de apărătoarele obișnuite de somn, așa că înțelegerea diferitelor tipuri ajută să știți de ce aveți nevoie pentru a dormi mai bine.
Dispozitiv de avansare mandibulară (MAD)
Aceste aparate de gură deplasează maxilarul inferior și limba înainte, ajutând la menținerea căilor respiratorii deschise și împiedicând colapsul mușchilor gâtului. De asemenea, poate crește spațiul căilor respiratorii, scăzând simptomele comune ale apneei în somn, cum ar fi sforăitul.
Pentru un confort optim, puteți alege MAD-uri personalizate sau semi-personalizate, astfel încât să se potrivească perfect gurii.
Deși acestea sunt tipuri foarte frecvente de aparate pentru apneea în somn, nu vor fi potrivite pentru persoanele care au probleme dentare sau poartă proteze dentare.
Dispozitive de reținere a limbii (TRD)
Dispozitivele de reținere a limbii, cunoscute și sub denumirea de dispozitive de stabilizare a limbii, funcționează trăgând limba înainte, astfel încât să nu vă blocheze căile respiratorii.
La fel ca o suzetă, această opțiune folosește aspirația pentru a menține limba într-o anumită poziție. Deși este potrivită pentru cei care nu pot folosi MAD-uri din motive dentare, nu este considerată la fel de confortabilă ca alte apărătoare de gură.
Un studiu a constatat că 8/8 pacienți au tolerat dispozitivul MAD și 5/8 pacienți au tolerat TRD.
Tratamente alternative pentru apneea în somn
Dacă purtarea unui astfel de aparat în gură în fiecare noapte nu sună tentant, există și alte soluții.
Pierdere în greutate
Excesul de greutate este o cauză principală a apneei în somn. Scăderea în greutate este unul dintre cele mai bune tratamente pentru apneea în somn, deoarece poate aborda cauza principală.
Mască CPAP
Unul dintre cele mai cunoscute tratamente pentru apneea în somn este o mască CPAP (presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii). Se potrivesc pe față și oferă aer la o presiune suficient de mare pentru a împiedica colapsul căilor respiratorii.
Dr. Chandwani spune că măștile CPAP sunt „foarte eficiente, dar destul de greu tolerate” din cauza greutății lor.
Există măști de pernă nazală și măști nazale care se potrivesc doar nărilor și nasului și măști faciale complete, care acoperă nasul și gura.
Intervenție chirurgicală
Deși intervenția chirurgicală nu este de obicei necesară sau recomandată, Dr. Chandwani explică: „Un mic subgrup de pacienți beneficiază de corecția chirurgicală. În ultimii ani, s-au realizat implanturi de stimulare nervoasă (hipoglosă) care au arătat un anumit beneficiu”.