Substanțele chimice sintetice numite ftalați, care se află în sute de produse de larg consum, precum recipiente de depozitare a alimentelor, cosmetice, șampoane și jucării pentru copii, pot contribui la aproximativ 107.000 de decese premature pe an în SUA, susține un nou studiu.
Persoanele cu cele mai ridicate niveluri de ftalați au avut un risc mai mare de deces, în special al mortalității cardiovasculare, potrivit studiului publicat în Environmental Pollution.
„Acest studiu se adaugă la cele anterioare privind impactul materialelor plastice asupra corpului uman și pledează pentru reducerea sau eliminarea utilizării materialelor plastice”, a declarat autorul principal, Dr. Leonardo Trasande, de la NYU Langone Health din New York.
Ftalații au legătură cu problemele de reproducere, obezitatea copiilor și cancerul
Ftalații interferează cu mecanismul organismului de producere a hormonilor, cunoscut sub numele de sistem endocrin, și sunt „legați de probleme de dezvoltare, reproducere, creier, imunitate și alte probleme”, potrivit Institutului Național de Științe ale Sănătății(NIEHS). Chiar și mici perturbări hormonale pot provoca „efecte biologice și de dezvoltare semnificative”, afirmă NIEHS.
Cercetări anterioare au arătat că ftalații au legătură cu probleme de reproducere, cum ar fi malformațiile genitale la băieți și numărul scăzut de spermatozoizi la bărbații adulți. Altele au legat ftalații de obezitatea copiilor, astm, probleme cardiovasculare și cancer.
Riscurile expunerii la ftalați pentru femeile gravide sunt la fel de grave. Consecința ar putea fi apariția tulburărilor mentale și comportamentale la copii, cum ar fi hiperreactivitatea, anxietatea și depresia.
Se găsesc în orice, de la ambalaje din plastic la șampoane și jucării
Ftalaţii sunt folosiţi pentru producerea ambalajelor din plastic: ambalaje de mâncare, folii alimentare şi de aluminiu sau capace de borcane. De aici ajung şi în hrană şi perturbă activitatea hormonală. Lista produselor care conțin ftalați este însă și mai lungă: de la cosmetice și șampoane, până la vopsele și pesticide le găsim aproape în orice.