Ce sunt nucile pecan. Efectul neștiut asupra organismului

Sursa: Dreamstime

Deși nucile pecan nu sunt atât de cunoscute precum clasicele nuci, profilul lor nutrițional și textura untoasă le fac incredibil de atrăgătoare. Sunt pline de nutrienți, precum antioxidanți, fibre, proteine, grăsimi nesaturate, fitonutrienți (compuși vegetali) și minerale.

Există cercetări care leagă consumul de nuci pecan de sănătatea inimii și de controlul greutății. Deși probabil că ați adăugat nuci pecan la plăcinte sau în înghețată, acestea au multe mai multe utilizări, cum ar fi un adaos în pilaf, potrivit Today.com.

E nevoie de 10 ani pentru ca un copac să producă nuci pecan

Arborii pecan sunt cel mai mare membru al familiei hickory. E nevoie de mult până se maturizează – aproximativ 10 ani de la plantare sau 20 de ani de la semințe. Vestea bună este că arborele pecan poate da roade timp de 100 de ani sau mai mult. Nucile pecan sunt recoltate toamna.

Nucile pecan conțin cele mai multe fibre per porție, comparativ cu orice alte nuci de copac. Acești nutrienți, combinați cu antioxidanții, fitonutrienții și mineralele, fac din nucile pecan un factor vital pentru prevenția bolilor de inimă și controlul greutății. Unul dintre primele studii privind sănătatea inimii a comparat 19 bărbați și femei, cu niveluri normale de colesterol din sânge, care au mâncat trei sferturi de cană de nuci pecan pe zi sau au evitat nucile timp de opt săptămâni. Participanții care au consumat nuci pecan au înregistrat o reducere cu 10% a colesterolului LDL (rău) după 4 săptămâni și o reducere cu 6% după 8 săptămâni. Autorii studiului atribuie această modificare grăsimilor nesaturate din nuci.

Informații nutriționale

Aproximativ 19 jumătăți de nuci pecan nesărate conțin:

  • 196 calorii
  • 3 grame de proteine
  • 20  grame de grăsime
  • 4 grame carbohidrați
  • 3 grame fibre (11% valoarea zilnică (DV))
  • 1,3 miligrame zinc (10% DV)
  • 0,3 miligrame de cupru (35% DV)
  • 1,3 miligrame de mangan (60% DV)

Beneficii pentru sănătate

Alături de alte nuci, nucile pecan sunt cunoscute pentru conținutul lor „bun” de grăsimi nesaturate. Mai mult, s-a descoperit că nucile pecan reduc riscul unui atac de cord și al apariţiei cancerului în corpul uman, mai spun specialiștii. Unul dintre co-autorii studiului, Dagfinn Aune, de la Imperial College London, a declarat:

„Nucile şi alunele sunt bogate în fibre, magneziu şi grăsimi polisaturate- nutrienţi benefici pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare şi reducerea nivelului de colesterol. Unele nuci, în special nucile pecan, sunt pline de antioxidanţi care luptă împotriva stresului şi reduc riscul de cancer”.

Pot  îmbunătăți anumiți markeri ai afecțiunilor cardiovasculare și metabolice

Chiar dacă aceste fructe sunt bogate în grăsimi, ele pot reduce obezitatea, sugerează cercetătorii. Datele provin din analiza a 29 de studii anterioare la care au participat mai mult de 800.000 de participanţi. Un studiu mai recent a constatat că o mână de nuci pecan consumate zilnic poate îmbunătăți anumiți markeri ai afecțiunilor cardiovasculare și metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2. Cercetătorii au dat unui număr de 25 de adulți supraponderali și obezi o dietă bogată în nuci de pecan timp de 4 săptămâni și au observat modificări pozitive ale funcției insulinei serice, rezistenței la insulină și celulelor beta pancreatice (care joacă un rol critic în gestionarea zahărului din sânge). De asemenea, grupul a prezentat reduceri ale markerilor legați de bolile cardiovasculare.

Cum se pot consuma

Rețetele pot varia de la deserturi dulci tradiționale până la preparate sărate. Un exemplu ar fi și untul de nuci pecan, care are un gust ușor dulceag. Se poate prepara acasă, cu ușurință, întrucât este nevoie doar de niște nuci pecan și un robot de bucătărie sau un blender de mare viteză, precum și orice alte suplimente, după gust, cum ar fi: sare, scorțișoară sau puțin sirop de arțar. Deoarece nucile pecan sunt moi și au un ulei natural, se descompun ușor.