Varicele sunt acele vene dilatate care o dată cu timpul si-au pierdut din elasticitatea și tonusul pereților. Această dilatație a venelor ajunge să afecteze pe o parte venele superficiale, dar și pe cele profunde. Este recunoscut faptul că varicele sunt cel mai des întâlnite și vizibile la picioare, mai exact la venele safene.
Se știe faptul că multe persoane apelează la acele leacuri băbești pentru varice tocmai pentru că acestea se pot administra și utiliza în confortul propriei case și întradevăr sunt eficiente pentru tratarea acestei afecțiuni, dar și pentru profilaxie. Însă utilizarea acestora trebuie confirmată și cu medicul de specialitate.
Ce sunt varicele și ce simptome au? Din ce cauze apar? Trec de la sine?
Așa cum am spus, varicele sunt acele vene dilatate care au ajuns să își piardă din elasticiate și tonus la nivel de pereți, acest lucru fiind dăunător pentru venele superficiale și pentru cele profunde. Cel mai des putem întâlni varicele la nivelul membrelor inferioare.
Atunci când ne gândim la varice, este clar că vom avea simptome de durere și mâncarime acolo unde acestea sunt vizibile, dar și crampe. Persoanele care se confruntă cu această afecțiune vor experimenta și o dificultate în ceea ce privește deplasarea, iar picioarele vor părea din ce în ce mai grele.
Persoanele care se confruntă cu apariția varicelor sunt de obicei persoane care au stat mult timp în picioare datorită locului de muncă în mare parte, dar și sarcina sau menopauza în cazul femeilor. O altă cauză ar fi legată de genele fiecărei persoane și a obezității. Trebuie să știm faptul că acestea nu trec de la sine, iar pe măsură ce se amână tratarea acestora, va fi mai dificil datorită faptului că acestea se măresc și producând complicații.
Varice sparte la picior – cât de periculoase sunt și cum ne pot afecta viața?
Așa cum am spus, amânarea tratării varicelor poate atrage complicații. Trebuie să știm faptul că prin aceste vase de sânge dilatate sângele nu poate circula normal și tinde să se coaguleze formând cheaguri care pot duce la ceea ce numim varice sparte la picior.
Chiar dacă nu provoacă nici un disconfort, aceste varice sparte la picior, sunt inestetice și prezintă o îngrijorare la nivelul femeilor în primul rând. Însă este bine să cerem sfatul medicilor atunci când ne confruntăm cu varicele sparte, tocmai pentru a elimina orice îngrijorare și pentru a fi îndrumați către un tratament pentru varice și a reda pielii aspectul estetic dorit.
Tipuri de varice
Există două tipuri de varice cu care ne putem confrunta. Varicele secundare care sunt de fapt o consecință a unui episod de tromboză venoasă acută. Aceste varice secundare sunt de cele mai multe ori localizate la nivelul membrelor inferioare, dar și la nivelul organelor genitale, pelvis și la nivelul esofagian.
Cel de al doilea tip de varice este reprezentat de varicele primare. Acestea se dezvoltă la nivelul unei afecțiuni stimulate și sunt influențate de componenta legată de genetica persoanei în cauză. Tocmai acesta este motivul pentru care acest factor ereditar este și cel care determină apariția recidivelor după ce se urmează un tratament chirurgical.
Această recidivă plasează varicele pe locul bolilor progresive și o denumește și boala venoasă cronică. Studiile sunt cele care confirmă faptul că recurența acestora de la prima intervenție este curpinsă între 6.6-37% în primii doi ani și până la 51% în primii cinci ani.
Leacuri băbești pentru varice
Precum am menționat, remediile naturale sunt de fapt acele leacuri băbești pentru varice care se pot utiliza în confortul casei fiecăruia dintre noi și sunt eficiente în tratarea varicelor. O alternativă a acestora este reprezentată de acele suplimente alimentare naturale, dar pentru început vom face în continuare o scurtă prezentare a câtorva leacuri băbești pentru varice care au avut rezultate excelente în combaterea afecțiunii în cauză.
Primul leac băbesc pentru varice constă în utilizarea castanelor. Din acestea se prepară o tinctură și este nevoie de aproximativ 50 grame de castane mărunțite. Castanele în cauză se lasă timp de 14 zile la macerat în jumătate de litru de țuică. Trebuie menționat faptul că este foarte important ca acestea să fie amestecate zilnic. După macerare această tinctură se va consuma în decursul a 3 săptămâni, 30 de picături de trei ori pe zi.
Un alt remediu natural pentru tratarea varicelor sunt roșiile pe care le tăiem subțiri și se aplică de 3-4 ori pe zi în zonele afectate timp de 60 de zile. Uleiul de măsline, despre care știm foarte bine că este bun pentru multe afecțiuni, însă în cazul varicelor se va amesteca cu vitamina E, pe care îl vom încălzi și îl vom aplica pe zonele afectate prin masaj de 2 ori pe zi timp de aproximativ 3 luni.
Un alt remediu naturist este provenit din gălbenușul de ou. Prin amestecarea unui gălbenuș de ou cu două linguri de miere de albine la care se adaugă două linguri de vodkă. Se obșine un unguent care se pune pe o bucată de tifon pe care o vom aplica în zonele afectate de varice, peste care se aplică o folie și o eșarfă sau un fular pentru a menție acea zonă caldă. Acest tratament se face o dată pe zi timp d 10 zile.
Ce produse ne ajută să ținem sub control varicele?
Putem ține sub control varicele prin foarte multe remedii naturale provenite din plante. Printre aceste plante se numără și rozmarinul, mai exact uleiul de rozmarin. Acesta are proprietăți benefice atunci când este vorba despre îngrijirea pielii fiind recomandat pentru ten gras și mixt, dar în primul rând este recunoscut pentru proprietățile sale benefice atunci când este vorba de combaterea varicelor.
Aloe vera, un alt remediu natural când vine vorba de combaterea varicelor. Se cunoaște foarte bine faptul că gelul produs de aloe vera este folosit de foarte mult timp pentru multe tratamente, printre care si varicele. Datorită proprietăților sale de calmare a durerilor, dar și pentru nutrienții esențiali ce sunt eficienți pentru piele și sistem circular.