Medicul biogerontolog David Clancy studiază biologia îmbătrânirii și ia șase suplimente în fiecare zi pentru a preveni problemele de sănătate, pe măsură ce înaintează în vârstă.

Majoritatea experților crede că cel mai bine este să obțineți nutrienții de care aveți nevoie din alimente, și mai puțin din suplimente. Cu toate acestea, suplimentele sunt utile dacă o persoană are deficit de nutrienți sau, de exemplu, dacă este bolnavă, scrie Yahoo News.

Șase suplimente pentru a fi mai sănătos

Dr. David Clancy, care de peste 50 de ani studiază biologia îmbătrânirii la Universitatea Lancaster, Marea Britanie, a declarat pentru Business Insider că ia, zilnic, șase suplimente – unele din cauza presupuselor beneficii despre care a citit în cercetările științifice, altele pentru că un test de sânge a identificat carențe ale unor nutrienți.

„Iau ulei de pește pentru acizi grași pentru că nu-mi place peștele”, a spus el. „Iau magneziu și vitamina D, așa cum o fac cei care au vârsta mea. Folații și vitamina B12 sunt foarte importanți, dar și ginkgo biloba”, spune Clancy.

Iată ce trebuie să știți despre suplimentele pe care le recomandă el.

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba este un supliment realizat din frunzele arborelui cu același nume, care conține antioxidanți.

Nu există dovezi concludente care să sugereze că poate ajuta la sănătate, potrivit Centrului Național pentru Medicină Complementară și Alternativă.

Dar Clancy ia suplimentul de patru ani, după ce a citit un mic studiu care sugerează că ar putea fi util pentru pierderea modestă în greutate la bărbații supraponderali. Un alt studiu viza impactul potențial al suplimentului asupra performanței cognitive la persoanele cu demență.

Se crede că ginkgo biloba este sigur în cantități moderate, dar efectele secundare pot include stomac deranjat, dureri de cap, reacții ale pielii și amețeli.

Ulei de pește

Acizii grași omega-3 din pește au fost legați de diverse beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de boli cardiovasculare, îmbunătățirea sănătății ochilor, ameliorarea inflamației și sprijinirea sănătății articulațiilor.

Dar nu este clar dacă aceste beneficii provin din omega-3 în mod special sau din alte părți ale peștelui în combinație cu acestea.

Un studiu din 2018 a constatat că suplimentarea cu un gram de ulei de pește pe zi nu a redus riscul mediu de evenimente cardiovasculare sau cancer la 25.871 de participanți. Cu toate acestea, pare să scadă riscul pentru cei care nu au consumat pește.

Magneziu

Îmbătrânirea este, adesea, asociată cu o carență de magneziu, a spus Clancy, așa că ia un supliment în speranța că va trăi mai mult și va dormi mai bine.

O revizuire a studiilor din 2021 a constatat că, deși nu există multe cercetări pe termen lung privind efectele suplimentelor de magneziu asupra îmbătrânirii și dezvoltării anumitor boli, este posibil ca menținerea nivelului de sănătate pe tot parcursul vieții să prevină inflamația cronică.

Vitamina B12

Vitamina B12 este un nutrient care ajută la producerea ADN-ului și la menținerea sănătoasă a sângelui și a celulelor nervoase. Se găsește în mod natural în produsele de origine animală, cum ar fi carnea, ouăle și laptele.

Un deficit de vitamina B12 poate provoca slăbiciune sau oboseală; pierdere în greutate; greață, vărsături sau diaree; o gură sau limbă dureroase; și pierderea poftei de mâncare.

Folat

Folatul, sau vitamina B9, este important pentru creșterea și funcționarea celulelor, în special în timpul sarcinii, când ajută la reducerea riscului unor afecțiuni ale creierului și coloanei vertebrale.

Se găsește în legumele cu frunze verzi, fasole, mazăre și nuci, precum și în fructe precum portocale, banane, pepeni și căpșuni.

Deși deficiența de folat este rară, Clinica Mayo recomandă suplimente de acid folic persoanelor al căror organism se luptă să-l absoarbă din cauza dietelor proaste, precum și femeilor însărcinate, care alăptează sau intenționează să rămână însărcinate.

Vitamina D

Vitamina D este necesară pentru sănătatea și puterea oaselor și, de asemenea, susține sistemul imunitar și nervos.

Majoritatea oamenilor primește vitamina D atunci când pielea le este expusă la soare, deoarece foarte puține alimente o conțin în mod natural. Dacă oamenii nu stau suficient de mult la soare, au pielea mai închisă la culoare sau sunt mai în vârstă, s-ar putea să nu primească suficientă vitamina D.

O deficiență a nutrienților poate provoca dureri de oase, oboseală, modificări ale dispoziției și slăbiciune musculară, crampe sau dureri la adulți sau rahitism la copii.