Datele compilate de Henley Passport Index creează o imagine fascinantă a stării călătoriilorpe viitor, analizând cui și unde îi este permis să intre într-o lume post-pandemică.
HPI folosește informații de la Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) pentru a calcula câte destinații de călătorie sunt accesibile pentru cele 199 de pașapoarte existente în întreaga lume. Este vorba de destinații care permit fie intrarea fără viză, fie viză la sosire, și nu un proces de verificare lung și mai complicat.
Pe măsură ce vaccinarea crește în întreaga Europă, există șanse ca unii dintre noi să ajungem să scoatem pașapoartele de la naftalină. Dar ce țară deține cheia pentru cât mai multe opțiuni de călătorie?
Pe primul loc se află Japonia, cu 193 de țări, urmată de Singapore cu 192 de țări. Coreea de Sud se află pe poziția a treia în acest clasament, cu 191 de țări, iar pe a patra se află un pluton format din Italia, Spania, Finlanda șu Luxemburg, cu 190 de țări. Ultimul loc îl ocupă Danemarca și Austria, cu 189 de țări.
Ce ne spune asta despre mobilitatea globală? După cum se observă, pașapoartele din Marea Britanie și SUA sunt complet absente, arătînd că nu sunt nici măcar pe jumătate la fel de puternice pe cât se credea cândva.
Se clasează abia pe locul al șaptelea și asta ar putea fi consecința adoptării de către guvernele lor a politicilor tot mai dure anti-imigrație. Ar putea fi, de asemenea, un rezultat al gestionării pandemiei.
Multe țări asiatice au crescut, în acest indice al statelor de la crearea lui în 2006. Japonia își păstrează poziția cu cel mai puternic pașaport din lume, reflectând modul în care prosperă.
China și-a creat și ea drumul în acest indice, de la 90 la 68. Siria, Afganistanul și Irakul au pașapoarte care permit intrarea în mai puțin de 30 de destinații.