Nu ne obligă nimeni să trăim ca europenii; e opţiunea noastră. Dar, mai întâi, trebuie să îndeplinim nişte condiţii destul de dificile.
Întrebaţi-vă un prieten, un cunoscut, care sunt obiectivele majore ale Romåniei în următorii ani, către ce se îndreaptă societatea noastră. Pariez că majoritatea vor ridica din umeri. În urmă cu cåţiva ani, cei mai mulţi ar fi putut răspunde „intrarea în Uniunea Europeană“. Mai înainte, ar fi spus, probabil, că NATO era ţinta noastră majoră. Dar acum? Intrarea în UE ne-a lăsat fără obiective? Dacă nu ştim bine direcţia, de ce în sondaje apare o majoritate care răspunde că direcţia în care merge ţara e greşită? Direcţia e bună doar dacă ne simţim bine pe moment?
După părerea mea, obiectivul major al Romåniei pentru următorii ani este adoptarea monedei euro la 1 ianuarie 2014. Dar, pentru ca acest fapt să se întåmple, trebuie să îndeplinim cåteva condiţii standard, a căror enumerare ar putea părea doar nişte detalii tehnice: stabilitatea preţurilor (rata medie a inflaţiei pe ultimele 12 luni nu trebuie să o depăşească cu mai mult de 1,5 puncte procentuale pe cea a celor mai performante state membre), un deficit bugetar de cel mult 3% din PIB, rata medie a dobånzii pe termen lung pe ultimele 12 luni nu trebuie să o depăşească, din nou, cu mai mult de două puncte procentuale pe cea a celor mai performante state membre şi, a patra, stabilitatea cursului de schimb (Ă/- 15% faţă de euro). Ce înseamnă toate acestea? Nişte constrångeri, care acum par foarte îndepărtate. Cele patru criterii sunt legate între ele: inflaţia nu creşte dacă avem deficite bugetare mici, dobånzile sunt scăzute dacă inflaţia e mică, iar cursul de schimb e stabil dacă toate celelalte corelaţii sunt respectate. Deficit bugetar scăzut vom avea dacă salariile şi pensiile nu vor mai creşte ca în ultimii doi ani, dacă banul public va fi gospodărit de un guvern responsabil. Oricåţi lideri sindicali ar apărea ca să ne explice că salariile pot creşte liniştit fără să influenţeze inflaţia, Europa nu crede în astfel de argumente şubrede.
Toată viaţa noastră economică şi socială va fi (ar trebui să fie!) influenţată de cele patru criterii. Dar ele trebuie să fie mai întåi asumate de oamenii politici şi mai trebuie să dispară populismul deşănţat din Parlament. Doar dacă vrem să înlocuim leul cu euro în 2014! Nu ne obligă nimeni, e doar opţiunea noastră!
La fel, un obiectiv major este acela de a deveni membri ai Acordului Schengen, adică romånii să poată circula liberi, fără controale la frontieră, în spaţiul format acum din 24 de state. Atingerea acestor două obiective ar însemna integrarea deplină în Europa şi un nivel de trai asemănător cu al celorlalte ţări europene. Dar, iarăşi, nu ne obligă nimeni să trăim ca europenii; e tot opţiunea noastră. Dar, mai întåi, trebuie să îndeplinim nişte condiţii. Destul de dificile! Adică, să acceptăm că, aşa cum au procedat toate naţiile, înainte de a fi bogaţi, trebuie să fim economi, să strångem cureaua şi să muncim înainte de a cere răsplata. E simplu! Şi e tot opţiunea noastră…