Cele mai multe persoane, respectiv 40%, aflate în căutarea unei locuințe în cadrul unui proiect rezidențial nou, se îndreaptă spre apartamentele cu două camere. La o distanță considerabilă se regăsesc garsonierele, cu 28% din totalul căutărilor, și apartamentele cu trei camere, cu 22%. Fiind și cel mai scump tip de apartament, aria căutărilor pentru apartamentele cu patru camere se restrânge la aproximativ 1%.

Există în continuare un segment de piață pentru care căutările se îndreaptă spre zona de case şi vile, 8% dintre cei interesați de proiecte rezidențiale noi interesându-se de un astfel de imobil.

Pe fondul crizei imobiliare din ultimii ani, oamenii s-au orientat către unități mai mici, la costuri mai mici. Aceasta este concluzia noului studiu comparativ cu datele colectate în 2009 de Proiecte.biz, în parteneriat cu DaedalusMillwardBrown. Căutările potențialilor cumpărători interesați de case sau vile au scăzut de la aproximativ 24%, cât era în 2009, la 8%. În urmă cu trei ani, în topul căutărilor cumpărătorilor pe locul doi după apartamentele cu două camere se plasau apartamentele cu trei camere (29,3%) și abia apoi garsonierele (17,1%).

Bugete coagulate de „Prima Casă“

În ceea ce privește bugetul pe care un potențial cumpărător îl alocă pentru o locuință într-un ansambu rezidențial nou, peste 50% au prevăzut între 40.000 și 80.000 euro. O cincime din această piață trece peste această medie și alocă peste 80.000 euro pentru o locuință nouă.
Comparativ cu 2009, situația nu s-a schimbat foarte mult referitor la buget. Deși proporțiile sunt similare, există mai mulți potențiali cumpărători pe segmentul 60.000 – 80.000 euro, procentul crescând de la 22,9% în urmă cu trei ani, la 28% în 2012.

Peste 90% dintre persoanele aflate în căutarea unei locuințe inclusă într-un proiect rezidențial nou își doresc ca noul imobil să se afle în oraș. Avantaje precum amplasarea într-o zonă mai puțin circulată sau apropierea de natură nu cântăresc atât de mult, locuințele aflate în oraș dominând clar în topul preferințelor.