Care sunt măsurile care ar trebui luate pentru a le oferi antreprenorilor o a doua șansă și a le salva companiile de la faliment? Care sunt avantajele redresării firmelor aflate în dificultate? Cum este manageriată recuperarea creanțelor fiscale ale bugetului local? Sunt doar câteva din temele abordate în cadrul conferinței CONfirm- ”Tendințele anului 2018 în economie și business”.
“În Europa, jumătate din societățile aflate în economie supraviețuiesc mai puțin de cinci ani. În România, în ultimii 2-3 ani, a scăzut numărul societăților mici care au intrat în insolvență, existând o creștere a numărului societăților mijlocii și mari care se confruntă cu dificultăți financiare. Dacă procedurile de preinsolvență ar funcționa, s-ar asigura luarea de măsuri înainte ca societățile să nu mai fie capabile să-și achite datoriile. S-ar contribui astfel la reducerea riscului ca aceste datorii să se transforme în credite neperformante sau în obiectul unor executări silite, diminuându-se astfel impactul negativ asupra sectorului financiar”, a declarat Andreea Rusănescu, Practician în Insolvență AA Total Insolvency.
Din păcate, însă, a continuat aceasta, în România, de eticheta de <insolvent> nu poți scăpa atât de ușor, iar partenerii contractuali își pierd încrederea, foarte puține societăți fiind dispuse să continue relațiile de business cu un partener aflat în insolvență sau care a trecut printr-un faliment.
“Dinamica accentuată de modificare a legislației din ultimii ani a generat în timp alte probleme decât cele la care aceasta a încercat să răspundă, astfel că în prezent ne confruntăm cu: legislație necorelată, reglementări imprecise sau interpretabile, incorectă ierarhizare a aplicării actelor normative, birocratizare excesivă a proceselor de avizare și autorizare, consum de resurse nejustificat, termene lungi pentru emiterea autorizațiilor de construire şi avizarea documentaţiilor tehnice și documentațiilor de urbanism”, a declarat și Ciprian Lucian Roșca, Secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.