Sarmalele sunt unul dintre felurile de mâncare ce nu pot lipsi de pe nicio masă în perioada Sărbătorilor de Crăciun sau de Anul Nou!

Ce fel de carne folosim la sarmale?

Iată câteva secrete cunoscute de puţine persoane care te vor ajuta să obţii cele mai bune sarmale pentru tine, familia şi musafirii tăi.

Cele mai bune sarmale ies atunci când se foloseşte un amestec de carne tocată, din vită şi porc. Nu este însă singura variantă, pentru că în alte zone ale ţării se poate folosi pentru compoziţie şi carne de oaie, pasăre sau chiar de peşte, ultima variantă în special în zona Deltei Dunării.

Un alt secret este să adaugi cartofi raşi mărunt şi bine storşi de zeamă, dar şi două felii de pâine uscată, înmuiată în apă şi apoi stoarsă. Trebuie să faci asta dacă vrei ca sarmalele să nu-ţi pice greu la stomac.

Nu folosi prea mult orez sau ceapă!

E foarte important să adaugi şi un ou la amestecul de carne, orez, legume şi ceapă, pentru ca întreaga compoziţie să se lege mai bine. Poţi bate puţin oul înainte de a-l adăuga.

Nu exagera cu orezul sau cu ceapa, ca să nu strici gustul sarmalelor. Cel mai bine este să pui o ceşcuţă plină de orez şi 2-3 cepe potrivite la un kilogram de carne.

Ai grijă să pui la desărat frunzele de varză murată, în apă călduţă, pe care o poţi schimba până când gustul sărat al frunzelor aproape că nu se mai simte, în funcţie totuşi de gustul fiecăruia.

Cum trebuie să alegi frunzele de varză sau de viţă?

Frunzele de varză sau de viţă de vie folosite la sarmale nu trebuie să fie bătrâne, pentru că vor rămâne tari la final. Ideal ar fi ca foile de viţă să fie culese cât mai aproape de capătul crengii de vie, iar cele de varză să nu aibă un cotor foarte puternic.

Sarmalele tale pot căpătă un gust şi mai deosebit dacă adaugi în vasul în care le prepari, printre ele, bucăţi de şuncă afumată, caltaboş, ciolan de porc afumat, costiţă, şorici, dar şi crenguţe uscate de cimbru, mărar sau bucăţi de roşii.

Grijă mare la câtă apă foloseşti!

Ai grijă să nu fierbi sarmalele în prea multă apă. Ideal este să menţii apa la un nivel astfel încât abia să se vadă când te uiţi la oala în care fierb sarmalele, altfel îţi pot ieşi prea moi, dacă torni prea multă apă.

Important de ştiut că, în cazul cărnii de vită, aceasta va absorbi mai multă apă decât cea de porc, aşa că trebuie să pui un pic mai multă apă la fiert în vas.