Ce trebuie să consumăm după masa de Paște? Alimentul care ne scapă de problemele gastrice

Medicii spun că fructul care ne poate salva de la disconfortul digestiv în aceste zile este ananasul. Totuși, acesta trebuie să fie proaspăt, ci nu din conservă, astfel încât să nu conțină zahăr sau alte substanțe adăugate.

Ananasul este recomandat persoanelor care au ținut post în această perioadă și au început să consume produsele tradiționale, pentru a nu avea probleme digestive precum greața sau balonarea. Mai mult, acesta ar elimina și necesitatea medicamentelor preventive.

„După perioada de post, mai ales dacă aveți afecțiuni cronice digestive încercați să reluați progresiv alimentația. Nu modificați medicația cronică în contextul în care vreți să mâncați sau să beți pentru că există riscul să dezvoltați numeroase complicații.

Nu dați startul la mesele copioase imediat, mai ales dacă ați ținut post. Această categorie ar trebui să reia cu prudența alimentația normală, începând cu brânzeturi, legume, fructe și carne de pasăre, urmate de cantități mici de ciorbă, de friptură.

Alimentatele trebuie reintroduse treptat. Puteți începe cu friptură, precedată de o salată de crudități, asociată unei granituri de legume făcută la grătar, urmată de o felie de ananas crud, nu din conservă, pentru a vă facilita digestia. Nu uitați că există și salate și fructe proaspete și că puteți face o plimbare în aer liber, dacă nu, veți avea de tras după excesul caloric din această perioadă”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru la B1TV.

Ce trebuie să facem pentru a nu ajunge la spital?

De asemenea, medicul a subliniat faptul că trebuie să începem cu „brânzeturi, salate și alimente mai puțin grase”, înainte de a trece la carne grasă sau prăjeli.

„După post, dacă nu vrem să ajungem la spital, să începem cu brânzeturi, salate şi alimente mai puțin grase, în aşa fel încât tocăturile, prăjelile, carnea grasă să fie consumate în a doua etapă şi să dăm posibilitatea sistemului nostru digestiv să se acomodeze la acest aport caloric şi nu numai.

Combinația de grăsime şi alcool duce aproape întotdeauna la colecistite, pancreatite, cazuri grave şi nu chiar de Terapie Intensivă şi intervenții chirurgicale. Să facem pauză între masă, să distanțăm la 30-40 de minute între felurile de mâncare, în aşa fel încât să nu fie toate dintr-o dată.

Şi felia tradițională de ananas cu rol digestiv este utilă în astfel de perioade pentru a nu ne suprasolicita dintr-o dată sistemul digestiv. Nu uitați că o durere epigastrică, de tipul dureri vărsături, mai ales la un pacient cu risc poate să însemne primele semene ale unui infarct miocardic şi în aceste condiții evaluarea este extrem de importantă”, a completat medicul.