Ce trebuie să facă fermierii care vor să obţină fonduri europene. Cum se calculează dimensiunea economică a unei ferme

Dimensiunea fermei este unul dintre criteriile de bază în accesarea fondurilor europene pentru agricultură. Fermierii care vor să obțină finanțare nerambursabilă trebuie să își evalueze exploatația agricolă în funcție de coeficienții de producție standard (S.O).

Fermierii care au în vedere depunerea unei cereri de finanțare pentru a dezvolta o investiție în sectorul agricol, vor folosi la calculul dimensiunii economice a exploatației agricole Coeficienții de producție standard 2013, conform Reţelei de Informaţii Contabile Agricole (RICA).

”Subliniem faptul că nu se va folosi pentru calcularea dimensiunii exploatațiilor versiunea din 2010 a listei coeficienților de producție standard. De asemenea, solicitanții vor avea în vedere aceleași specii prioritare valabile în sesiunile 2017, ele fiind prevăzute în fișele măsurilor din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală”, se arată în comunicatul AFIR.

„În această perioadă se depun la APIA cererile de plată și sunt fermieri interesați să știe cum să declare exploatațiile agricole în vederea accesării fondurilor europene pentru investiții agricole care urmează a fi disponibile în acest an. Astfel, condițiile generale de depunere nu se vor schimba față de sesiunea din anul precedent, însă vor fi câteva modificări în ceea ce privește alocarea, pragurile de calitate și acordarea punctajului aferent fiecărui criteriu de selecție. Toate aceste elemente le vom stabili împreună cu Autoritatea de Management pentru PNDR în urma consultării Comitetului de Monitorizare și le vom comunica în cel mai scurt timp. Așadar, încurajăm fermierii eligibili pentru finanțare prin PNDR să facă toate eforturile pentru a depune în timp util cererea unică de plată la APIA, respectiv până pe 15 mai.” a precizat Directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu.

Efectuarea calculelor pentru a afla dimensiunea fermei presupune înmulțirea suprafeței sau numărului capetelor cu S.O. corespunzător, apoi însumarea tuturor acestor elemente din exploatație.

Potrivit agrointeligența.ro, pentru o fermă cu 20 de hectare de grâu și 10 capete de vaci de lapte peste 2 ani, calculul se realizează astfel:

20 X S.O grâu comun + 10 X S.O. bovine peste 2 ani = 20 X 614,09 + 10 X 515,85 = 12.281,8 + 5158,5 = 12.797,35 S.O