Suntem aproape de un dezastru nuclear?! Toți românii trebuie să respecte cu strictețe regulile pe care Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) le-a scris în ghidul creat special în cazul unui accident nuclear. Iată ce trebuie să facem.
Un accident nuclear poate provoca pagube semnificative din cauza radiațiilor, dar, din fericire, vă puteți proteja de ele. Tot ce trebuie să faceți este să aplicați măsurile de protecție recomandate de către autoritățile locale înainte ca materialele radioactive să fie prezente în atmosferă.
ATENȚIE! Principalele îndatoriri ale autorităților locale sunt DOAR avertizarea, protecția populației și informarea cu privire la căile de expunere la radiații, în urma unei eliberări radioactive.
Iată ce trebuie să faceți dacă sunt eliberate în atmosferă materiale radioactive:
- intrați în cea mai apropiată clădire din beton sau clădire din cărămidă pentru a evita expunerea la radiații; stați la subsol sau în mijlocul clădirii;
- stați departe de pereții exteriori sau de acoperișul clădirii în care v-ați adăpostit;
- închideți ușile, ferestrele, opriți ventilația și sistemele de aer condiționat;
- rămâneți înăuntru pentru 24 de ore;
- îndepărtați hainele contaminate și spălați-vă părțile corpului care nu au fost protejate de haine cu apă caldă și săpun; NU folosiți șervețele dezinfectante;
- evitați contactul cu ochii, nasul și gura;
- folosiți telefonul mobil doar în caz de urgență pentru a nu supraîncărca rețeaua;
- urmăriți mijloacele de informare în masă pentru a afla noi informații;
Aceste măsuri de protecție se aplică imediat în zonele care se află la maximul 50 km de locul în care a avut loc accidentul nuclear.
ATENȚIE! În acest de situații, de obicei, serviciile de telefonie mobilă, mesagerie text, televiziune și internet pot fi întrerupte. De aceea este bine să utilizați un radio pentru a rămâne la curent cu tot ce se petrece.
În cazul în care ați primit ordin de evacuare de la autoritățile statului, atunci trebuie să respectați următoarele indicații:
- urmați instrucțiunile autorităților locale și nu deviați de la ruta indicată pentru evacuare;
- luați cu voi doar strictul necesar, trusa de prim-ajutor, medicamentele esențiale, telefoanele mobile, provizii alimentare și apă potabilă;
Nu uitați să vă protejați casa! Înainte de a părăsi locuința, opriți sistemele de alimentare și încuiați ușa.
ATENȚIE! Dacă nu reușiți să găsiți singuri punctul de evacuare, atunci solicitați urgent ajutorul autorităților locale.
Cum se administrează corect iodura de potasiu?
Vă puteți proteja de expunerea internă la iod radioactiv prin blocarea absorbției sale la nivelul tiroidei cu ajutorul iodurii de potasiu.
ATENȚIE! Iodura de potasiu nu este un antidot împotriva radiațiilor și nici nu vă protejează împotriva contaminării externe provenită de la depunerea materialelor radioactive pe suprafețe. De altfel, ea nici nu previne pătrunderea în corp a iodului radioactiv.
Luați pastilele de iodură de potasiu NUMAI atunci când spun autoritățile locale. Dacă luați pastilele mai devreme sau prea târziu atunci acestea sunt ineficiente.
Puteți citi AICI mai multe sfaturi despre ce ar trebui să faceți în cazul unui accident nuclear.