Ce trebuie să faceți când mutați o plantă în alt ghiveci. Care este cel mai bun moment

flori la ghiveci

SURSA FOTO: Dreamstime

Ce trebuie să faceți când mutați o plantă în alt ghiveci! Dacă vreți ca grădina interioară, care adăpostește cele mai frumoase plante, să prospere, mutarea lor în alte ghiveci este importantă. Dar, pentru cele mai bune rezultate și pentru a reduce stresul asupra plantelor, trebuie să o faceți la momentul optim. Acest lucru poate varia de la o plantă la alta și există câteva indicii pe care trebuie să le urmăriți.

Fiecare ghiveci nou trebuie să fie mai lat decât cel anterior

„Fiecare ghiveci nou trebuie să fie cu aproximativ un centimetru mai lat decât cel anterior. Ghivecele mai mari conțin mai multă apă, ceea ce poate duce la putrezirea rădăcinilor.”, spune Kiersten Rankel, expert în plante, potrivit HomesandGardens.

„Folosiți pământ proaspăt pentru ghivece pentru a oferi nutrienți noi și mai ales pentru a îmbunătăți structura solului”, spune Kayla Gajdascz de la Mental Houseplants.

„Manipulați rădăcinile cu mare atenție pentru a reduce daunele, adăugând apă abia după replantare. Acest lucru ajută la așezarea solului și reduce stresul asupra plantei”, adaugă ea.

Trebuie ales cel mai potrivit timp și, foarte important, trebuie să știi cum să manevrezi rădăcinile pentru a afecta cât mai puțin dezvoltarea ulterioară a plantei.

Cum știți când este timpul să mutați planta în alt ghiveci

Pentru a ști exact, trebuie să scoateți planta din ghiveci. Puneți ziare pe jos, pentru a crea un spațiu de lucru. Așezați planta pe o parte și atingeți fundul ghiveciului de câteva ori pentru a slăbi pământul de pe fundul ghiveciului. Glisați apoi ușor planta din ghiveci.

Uitați-vă la rădăcini. Dacă sunt încurcate, este posibil ca plantei să-i fi crescut atât de multe rădăcini încât nu mai loc să se extindă în ghiveciul actual.

Atingeți pământul și vedeți dacă este prea greu sau plin de apă. Este posibil ca apa să nu se scurgă corespunzător. Plantele care suferă de un drenaj slab pot fi salvate dacă li se va oferi un ghiveci mai potrivit.

Evitați să puneți prea mult pământ

Majoritatea plantelor la ghiveci trebuie transplantate la început de primăvară, când intră într-o nouă etapă de vegetație și rădăcinile cresc mai repede. Doar plantele care înfloresc iarna, precum Crăciunița, pot fi mutate în alte ghivece pe timp de toamnă.

Când mutați planta într-un ghiveci mai mare, nu doriți să o afectați, punând-o într-un ghiveci cu prea mult pământ. Ca regulă generală, alegeți un ghiveci nou, cu 1 cm sau 2 mai lat în diametru decât ghiveciul anterior

Așezați planta în centrul noului ghiveci și puneți pământ în jurul ei pentru a umple spațiul Ridicați planta! Va lăsa în urmă o zonă adâncită în pământ, care are dimensiunea perfectă pentru ca planta să fie plasată în noul ghiveci

Scoateți planta din primul ghiveci și slăbiți rădăcinile cu mâna. Acum e gata pentru a fi mutată. Așezați planta în pământul din noul ghiveci și uniformizați stratul superior de pământ. Udați planta și așezați-o într-un loc prielnic, conform cerințelor sale specifice de lumină. Planta mutată are acum cea mai bună șansă de a se dezvolta mai frumos