Orhideele sunt plante capricioase, care au nevoie de timp, îngrijire specială și o atenție corespunzătoare. Orhideea iubește pământul bine drenat și lumina solară și are nevoie dereplantare ocazională.
Ce trebuie să faceți dacă florile orhideelor se usucă
Orhideele își lasă bobocii să se usuce și să cadă odată ce sezonul de înflorire se încheie și intră în hibernare.
Dacă planta este sănătoasă și a avut un sezon de înflorire normal, nu ai de ce să-ți faci griji.
Cu toate acestea, orhideele scapă de flori atunci când sunt stresate și, în multe cazuri, căderea florilor este primul semn că orhideea nu va putea să supraviețuiască în mediul actual.
O caracteristică a orhideelor, cum ar fi Phalaenopsis (orhideea molie) o reprezintă tijele florale. Este important să știți cum se taie și când trebuie să faceți această operațiune, potrivit HomesandGardens.
Dacă tija se va usca complet, atunci poate fi tăiată
Orhideea este, fără îndoială, una din cele mai încântătoare plante. Nu trebuie să vă grăbiți să luați foarfeca de grădină pentru a tăia tija florală imediat ce au început să-i cadă florile și să se usuce. Chiar dacă acestea nu arată la fel ca atunci când înfloresc, dacă acest lucru vă deranjează, ar fi bine să nu-i tăiați tija. Dacă tija se va usca complet, atunci poate fi tăiată.
Tija se va tăia sub mugurele inactiv, la o distanță de 1-2 cm de acesta, cu ajutorul unei lame sau a foarfecei speciale. De asemenea, puteți tăia tija dacă observați vârfuri galbene, maro sau negre și frunze vechi.
Frunzișul galben, semnul că orhideea nu o duce bine
Analizați-i sistemul radicular, urmărind rădăcinile verzi sănătoase și frunzișul verde lucios. Frunzișul galben și solul umed pot fi semne ale altor probleme, cum ar fi udarea excesivă.
De asemenea, lumina necorespunzătoare poate contribui la lipsa înfloririi. Luați în considerare replantarea orhideei dacă pare să fi depășit ghiveciul în care se află.
Toate orhideele necesită tehnici de tăiere similare
Orhideea molie (Phalaenopsis) este una dintre cele mai comune orhidee pentru grădinile interioare. La fel de populare sunt și orhideea dansatoare (Oncidium), orhideea de trestie (Dendrobium), orhideea Cattleya și orhideea Paphiopedilum. Din fericire, cam toate necesită tehnici de tăiere similare.
Tăierea orhideelor este un proces relativ simplu. Începeți întotdeauna prin a steriliza și a ascuți foarfeca. Puteți curăța foarfeca cu apă și săpun și o perie pentru frecat. Sterilizați-o cu alcool, lăsându-l să acționeze timp de 30 de secunde, pentru a elimina orice bacterie.
Tăiați de la baza tulpinii
Tăiați orhideea de la baza tulpinii. Când va fi gata să crească din nou, majoritatea tipurilor de orhidee va face o tulpină nouă. Orhideea molie poate continua să înflorească pe aceeași tulpină, așa că ar trebui să lăsați două noduri la baza tulpinii.
De asemenea, puteți tăia rădăcinile moarte, frunzele sau tulpinile maro sau negre. Florile noi ar trebui să se formeze în decurs de 8 până la 12 săptămâni.
Orhideele preferă 12 până la 14 ore de lumină naturală, așa că așezarea plantelor pe o fereastră orientată spre est sau spre sud este cea mai bună opțiune.