Dacă vreți să aveți o recoltă cu roșii mari, modul în care le creșteți și tipurile de roșii pe care le cultivați vor face o mare diferență în ceea ce privește dimensiunea.

Sfaturile celor de la HomesandGardens privind creșterea roșiilor mai mari dezvăluie trei moduri-cheie prin care puteți avea o recoltă așa cum doriți.

Alegeți soiuri de roșii care produc cele mai mari fructe

În primul și în primul rând, pentru a vă bucura de cele mai mari roșii, alegeți soiuri de tomate care produc cele mai mari fructe, adică roșii ”inimă de bou”. Acestea sunt cele mai mari tipuri de roșii și pot produce fructe de până la un kilogram.

Cu toate acestea, pentru toate tipurile de roșii, există modalități prin care puteți crește și menține plantele pentru a contribui la creșterea dimensiunii roșiilor.

  1. Hrăniți-le cât mai bine cu substanțe nutritive! Au nevoie de fosfor și potasiu

Roșiile sunt plante flămânde, își doresc multă apă și substanțe nutritive pe tot parcursul sezonului de creștere, iar hrănirea și hidratarea sunt esențiale pentru a obține o recoltă cu roșii mai mari.

Plantați roșiile în sol bogat în nutrienți, care a fost modificat cu mult compost sau gunoi de grajd bine putrezit.

Dave Freed, expert în cultivarea tomatelor, spune că, mai presus de orice, calitatea tipului de sol „face o diferență enormă” privind dimensiunea recoltei de tomate.

„Un sol mai bun vă oferă sisteme de rădăcină mai mari, iar sistemele de rădăcină mai mari oferă mai multe roșii mari”, explică el.

Chiar și în sol fertil, este bine să fertilizați roșiile cu un îngrășământ echilibrat în timpul sezonului de vegetație. 

Odată ce planta de tomate începe să înflorească, treceți la un îngrășământ mai bogat în fosfor și potasiu. Acest lucru încurajează înflorirea și dezvoltarea roșiilor mari.

„Iată un sfat profesionist: încercați să adăugați  în sol coji de ou zdrobite sau un supliment de calciu”, spune expertul Kiersten Rankel.

„Acest aport suplimentar de calciu poate ajuta la prevenirea putregaiului final al florii și poate contribui la obținerea unor fructe mai mari și mai sănătoase.”

În ceea ce privește udarea plantelor, roșiile pot necesita până la doi până la trei galoane de apă în fiecare zi, uneori mai mult, în funcție de vreme. 

Sunt productive atunci când cerințele lor de umiditate sunt îndeplinite, așa că acordați o atenție deosebită menținerii solului cât mai umed pe timpul verii.

Dacă nu le udați suficient, frunzele se pot îngălbeni pe măsură ce plantele se luptă să producă și să coacă fructele. Încercați să le udați profund și mai rar și mențineți solul constant umed, dar nu îmbibat cu apă.

  1. Cârnirea tomatelor

Cârnirea plantelor (tăierea vârfurilor de creștere) vă răsplătește cu roșii mai mari. Operațiunea este vitală atunci când se cultivă soiuri nedeterminate de roșii, deoarece pot sustrage energia de la fructe pe măsură ce se dezvoltă.

Îndepărtarea acelor ventuze care cresc rapid în axila dintre tulpina principală și frunze înseamnă că energia este concentrată pe dezvoltarea fructelor. Verificarea regulată a plantelor și ciupirea acestor ventuze, când sunt tinere, împiedică acești lăstari nedoriți să sustragă energie pentru o lungă perioadă de timp.

Creșterea roșiilor pe verticală și a unei singure tulpini înseamnă că veți obține mai puține fructe, decât dacă lăsați planta să crească mai multe tulpini, dar roșiile pe care le recoltați vor fi mai mari. 

O plantă cârnită va beneficia și de o mai bună circulație a aerului și de o pătrundere a luminii, ceea ce poate reduce potențialele probleme legate de bolile tomatelor.

  1. Răriți-le!

Dacă doriți să obțineți roșii cu adevărat mari, subțiați fructele pe măsură ce se dezvoltă. Eliminarea unei selecții de fructe pe măsură ce acestea încep să se dezvolte pe ciorchine ar putea părea o alegere ciudată, dar vă va răsplăti cu fructe mai mari.

Începeți să răriți fructele odată ce planta de roșii începe să întărească roșiile. Ciorchinii pot produce numeroase roșii, în funcție de soi, iar eliminarea tuturor, cu excepția celor mai mari două sau trei, va ajuta la creșterea roșiilor mai mari.

Dave Freed explică: „În loc ca hrana și energia plantei să intre în 50 de roșii, acum toată hrana și energia vor fi direcționate spre 15 sau 20 de roșii”.