Se pare că există astfel de recomandări și pentru dimineața. Experții spun că rutinele de la primele ore pot ajuta la întărirea ritmului nostru circadian și la un somn odihnitor în cursul nopții.

Potrivit Livestrong, multe dintre obiceiurile de dimineața pot avea un efect la fel de mare asupra somnului, precum cele de seara.

„Ritmul nostru circadian, care este probabil cel mai important factor care reglează somnul, este literalmente un ciclu de 24 de ore”, explică medicul Angela Holliday-Bell. „Obișnuințele și rutinele de dimineață pot ajuta la întărirea acestui ritm și la facilitarea somnului pe timp de noapte”, adaugă ea.

Iată șase obiceiuri, susținute de știință, care pot face diferența.

1. Treziți-vă dimineața la aceeași oră

S-ar putea să fi auzit că păstrarea cu sfințenie a orei de somn poate ajuta la un somn mai odihnitor. Dar respectarea unui program regulat de trezire, chiar și în weekend, este la fel de importantă.
Orele de culcare și de trezire joacă un rol important în întărirea ciclului somn-veghe al corpului, potrivit Clinicii Mayo.

Desigur, nu trebuie să sărim din pat, fix la ora 7:00, în fiecare dimineață. Dar e bine să încercăm să rămânem undeva în jurul acestei ore și nu e nicio problemă dacă depășim această oră cu 30-40 de minute!

2. Nu apăsați butonul de amânare a alarmei ceasului

Tentația de a mai câștiga câteva minute de somn poate fi puternică. Dar nu ne va face nicio favoare, pentru că, de fapt, poate prelungi senzația de amețeală. Folosirea butonului de snooze începe, de obicei, din adolescență. În această perioadă a dezvoltării, ciclurile noastre circadiene sunt alterate, făcându-ne să vrem să ne culcăm mai târziu şi să să ne trezim mai devreme dimineaţa.

Din păcate, atunci când alegem să stăm în pat o perioadă de câteva minute după ora pe care am programat-o ceasurilor, nu reuşim să recuperăm somnul şi odihna pe care le-am pierdut.

3. Bucurați-vă de 15 minute de lumină naturală

Ridicați jaluzelele sau, și mai bine, mergeți afară cu cafeaua sau ceaiul. Expunerea la lumina naturală la prima oră ajută la reglarea ritmului circadian, făcându-vă mai alert dimineața și mai somnoros seara, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Lumina oprește producerea melatoninei, hormonul care favorizează somnul, „ajutând la îndepărtarea a ceea ce numim ceața creierului”, spune Breus. Cel puțin 15 minute de expunere la soare oferă cele mai mari beneficii!

4. Aranjați patul și faceți ordine!

Neteziți cearșafurile și pilota, rearanjați pernele și faceți puțină ordine prin casă. De ce? Persoanele care își fac patul dimineața susțin că dorm mai bine seara, conform Johns Hopkins Medicine.
Acest lucru ar putea avea legătură cu faptul că locurile dezordonate pot crește nivelul cortizolului, hormonul stresului, conform unui studiu din Jurnalul de Personalitate și Psihologie Socială.

5. Nu săriți peste micul dejun!

Cei care mănâncă micul dejun tind să fie mai concentrați dimineața și spun că au un somn de mai bună calitate noaptea, în comparație cu cei care trec peste masa de dimineață, a descoperit un studiu ​recent.

Orele consecvente la care mâncăm joacă, de asemenea, un rol important în reglarea ritmurilor circadiene, spune dr. Holliday-Bell. În plus, „începerea zilei cu un obicei sănătos poate încuraja alte comportamente sănătoase” pe parcursul zilei, care pot favoriza un somn mai bun. Dr. Holliday-Bell recomandă să alegeți ceva bogat în proteine ​​și fibre, care „poate oferi energie și să ne menține mai sătui”.

6. Faceți mișcare!

Veți dormi mai bine dacă faceți mai multă mișcare sau vă antrenați dimineața, decât seara devreme, conform unui studiu ​Chronobiology International​.

Exercițiile de dimineață par să îmbunătățească impulsul de somn al organismului, care se dezvoltă pe parcursul zilei și ne ajută să adormim noaptea.