Secretul fericirii. Se pare că este vorba de ceva foarte simplu: interacțiunea socială.

Secretul fericirii a fost descoperit?

Această cercetare a urmărit bărbații adolescenți în anii 1930 și 1940, urmărindu-le viața de-a lungul deceniilor. Descoperirile indică în mod constant un factor major care influențează fericirea – relațiile apropiate.

„Conexiunea personală creează stimulare mentală și emoțională, stimulând starea de spirit, în timp ce izolarea este o stimulare a dispoziției”, explică dr. Robert Waldinger, directorul proiectului.

Singurătatea are un efect fizic asupra corpului. Îi poate face pe oameni mai sensibili la durere, poate suprima sistemul imunitar, poate diminua funcția creierului și poate perturba somnul. Iar o perturbare a somnului poate face o persoană deja singură să fie și mai obosită și mai irascibilă.

Singurătatea e mult mai periculoasă decât obezitatea

Cercetările au descoperit că, pentru adulții în vârstă, singurătatea este mult mai periculoasă decât obezitatea. Singurătatea continuă crește șansele de deces ale unei persoane cu 26% într-un anumit an. Un studiu din Marea Britanie, Environmental Risk (E-Risk) Longitudinal Twin Study, a indicat conexiunile dintre singurătate și sănătatea precară la adulții tineri. Acest studiu include peste 2.200 de oameni născuți în Anglia și Țara Galilor în 1994 și 1995.

Când aveau 18 ani, cercetătorii i-au întrebat cât de singuri sunt. Cei care au declarat că sunt mai singuri au avut șanse mai mari de a se confrunta cu probleme de sănătate mintală și de a face față stresului în mod negativ.

”Singurătatea ucide”

Waldinger spune că oamenii care mențin relații bune cu alți oameni tind să trăiască mai mult, adăugând: „Singurătatea ucide. Este la fel de puternică precum fumatul sau alcoolismul”.

Fericirea poate fi găsită printr-un mecanism simplu, foarte accesibil.

Studiul subliniază importanța extinderii conexiunilor sociale și a prioritizării relațiilor semnificative. CNBC Make It a explorat acest lucru într-o discuție între psihoterapeuții Esther Perel și Dan Harris pe podcastul Ten Percent Happier, întărind ideea că ”fitnessul” social este la fel de important ca fitnessul fizic când vine vorba de bunăstarea pe termen lung, realatează scoop.com.

Cheia fericirii este interacțiunea socială

Psihoterapeutul Perel a vorbit despre o modalitate simplă de a găsi fericirea. Conform acestuia, cheia fericirii este interacțiunea socială.

El explicat: ”Te duci să înoți, suni pe cineva, mergi la sală, suni pe cineva. Întotdeauna există cineva care are nevoie de un cunoscut pentru a face ceea ce vrea. Astfel este stimulată interacțiunea socială”.

În plus, a face anumite activități alături de cineva va face o diferență uriașă în contabilizarea fericirii.

Studiul celor de la Harvard sugera și ca oamenii să se ofere voluntari pentru o anumită cauză în care cred pentru a se conecta cu alți oameni.