Cel mai mare secret al fericirii. Se spune că fericirea este o călătorie în continuă evoluție, care arătă diferit, în funcție de individ. Cu siguranță, este imposibil să fii fericit tot timpul, indiferent de ce vor să te convingă rețelele sociale sau tot felul de influenceri în această lume virtuală.
Cu toate acestea, chiar și în vremuri dificile, există o serie de modalități prin care putem cultiva fericirea. Important este să știm cum să găsim frumusețea atât în momentele bune, cât și în cele mai puțin plăcute.
În plus, înțelegerea a ceea ce te face fericit și mulțumit sufletește poate avea un impact pozitiv asupra sănătății și bunăstării generale.
Psihologii chestionați de Forbes explică ce ar trebui să facem pentru a ne simți fericiți chiar și atunci când avem senzația că am ajuns la capăt de drum.
Ce este fericirea
„Fericirea este experiența internă a mulțumirii și satisfacției. Poate fi generată de evenimente externe plăcute și/sau de un sentiment intern de pace și acceptare”, spune pishologul Sheila H. Forman.
Fericirea este, de fapt, ceva personal, și variază de la o persoană la alta. De aceea, mulți experți o descriu drept „bunăstare subiectivă”.
Cercetările sugerează că fericirea depinde de emoțiile pe care o persoană le consideră dezirabile. Pentru unii, sentimentul de a iubi și a fi iubit i-ar putea face foarte fericiți. Pentru alții, fericirea ar putea veni din sentimentul de împlinire la locul de muncă.
Modul în care definim fericirea și ceea ce ne face fericiți se poate schimba de-a lungul anilor, în funcție de anumite momente ale vieții.
Opt moduri de a cultiva fericirea
Deși este o experiență subiectivă, unele activități și practici generale pot ajuta la cultivarea fericirii. Iată opt moduri de a face asta, potrivit experților.
Fiți cât mai activi
Exercițiile fizice nu sunt bune doar pentru sănătatea fizică, ci și pentru cea mentală. Numeroase studii au arătat că exercițiile fizice regulate pot ajuta la îmbunătățirea stării de spirit și reducerea stresului. De asemenea, poate crește endorfinele – hormonii care au un efect natural de calmare a durerii și de stimulare a stării de spirit.
În funcție de nivelul de activitate, există multe modalități de a deveni mai activ. Dacă nu sunteți obișnuit să faceți exerciții fizice, începeți încet, cu activități ușoare, cum ar fi mersul pe jos sau înotul. Nu vă temeți să încercați diferite tipuri de exerciții fizice! S-ar putea să vă aducă acel sentiment de fericire pe care nu l-ați mai simțit de mult.
Acordați prioritate somnului
Somnul este esențial pentru sănătatea fizică și psihică. Când corpul nu primește odihna de care are nevoie, ne simțim obosiți, irascibili și stresați.
Dacă nu vă odihniți suficient, încercați să dormiți cel puțin șapte ore în fiecare noapte.
Potrivit Academiei Americane de Medicină a Somnului și Societății de Cercetare a Somnului, cei care dorm în mod regulat mai puțin de șapte ore sunt expuși unui risc mai mare de consecințe negative asupra sănătății, cum ar fi obezitatea, diabetul, hipertensiunea arterială și bolile de inimă.
Investiți într-o dietă sănătoasă
Cercetările au descoperit o legătură puternică între dietă și starea de spirit, mai ales când vine vorba de efectul dăunător pe care o dietă bogată în zahăr și grăsimi îl poate avea asupra sănătății creierului.
Pe de altă parte, o dietă bogată în alimente integrale, cum ar fi fructele, legumele și proteinele slabe, a fost asociată cu o bunăstare mentală.
Cu mici modificări în dietă, s-ar putea să influențați modul în care vă simțiți.
Alegeți-vă cu atenție mediul de socializare
Oamenii sunt creaturi sociale și au nevoie de conexiuni personale semnificative pentru a prospera și a evita singurătatea. Cercetările arată că persoanele care spun că au relații sociale puternice au niveluri semnificativ mai scăzute de anxietate și depresie.
„Nu este vorba doar de timpul petrecut cu ceilalți ci de cum este petrecut acel timp, dacă este satisfăcător și dacă socializarea duce la fericire”, spune psihologul Robert Pate, director de formare clinică la California Baptist University.
Deoarece mulțumirea socială este diferită pentru fiecare om, este important să găsești tipul de socializare care te face să te simți bine.
Exersați recunoștința
„Există un număr tot mai mare de cercetări care sugerează că exersarea recunoștinței poate ajuta oamenii să se simtă mai fericiți și chiar să depășească simptomele unor probleme de sănătate mintală în urma experiențelor traumatice”, spune dr. Pate.
Ținerea unui jurnal poate fi o modalitate de a explora recunoștința, explică dr. Forman.
„Le spun pacienților mei că fericirea este o muncă intensă, interioară. Un instrument pe care îl recomand este să țină un jurnal al fericirii”, afirmă ea.
Deoarece creierul are o părtinire negativă puternică, scopul acestui exercițiu este de a antrena mintea să observe și să se simtă bine.
Practicați meditația
Meditația conștientă este o formă de mindfulness care s-a dovedit că ajută la reducerea stresului, anxietății și a simptomelor depresiei. În plus, meditația poate ajuta la îmbunătățirea concentrării și a concentrării, precum și la creșterea stărilor pozitive și a bunăstării.
Găsiți-vă un hobby
Unul dintre cele mai rapide moduri de a cultiva fericirea este să faceți lucrurile care vă plac. Găsiți acele pasiuni care vă fac fericiți și acordați-le timpul necesar.
Hobby-urile pot include lectura, drumețiile, cântatul la un instrument muzical sau grădinăritul. Când faci lucruri care te pasionează, nivelurile de cortizol (cunoscut ca „hormonul stresului”) scad și te simți mai fericit și mai relaxat.
Încercați să faceți mai des fapte bune
Când îi ajuți pe alții, creierul eliberează oxitocină și endorfine, ambele contribuind la crearea unui obicei aducător de satisfacții.
Încearcă să faci un compliment cuiva sau să ajuți un vecin să ducă pungile cu cumpărături. Chiar și gesturile mici pot însenina ziua altcuiva.