Astăzi este Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor, ziua în care, potrivit tradiţiei creştine, Mântuitorul nostru Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce şi a murit.

Ce se întâmplă în seara din Vinerea Patimilor la bisericile din România?

Astăzi nu se săvârşeşte niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii, fiind o zi aliturgică. Ceremonia principală din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar şi aşezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii.

Astfel, credincioşii retrăiesc coborârea de pe Cruce a lui Hristos şi pregătirea Trupului Său pentru înmormântare.

Potrivit tradiţiei, cine trece de trei ori pe sub Sfantul Aer nu va mai avea dureri de cap, mijloc sau şale în cursul anului. Credincioşii care îşi şterg ochii cu marginea epitafului nu vor suferi de dureri de ochi.

Mai mult, vineri seară se cântă Prohodul şi se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf, care simbolizează trupul Mântuitorului.

După procesiunea din jurul bisericii, Sfântul Epitaf este aşezat pe Sfânta Masă din altar, unde rămâne pănă la Înălţare. Punerea pe Sfânta Masă reprezintă punerea Domnului în mormânt, notează site-ul Crestinortodox.ro.

Tradiţii respectate cu sfinţenie în popor

După ce slujba din seara de Vinerea Patimilor se încheie, femeile obişnuiesc să meargă la morminte, unde aprind lumânări şi-şi jelesc morţii. La sfârşitul slujbei, preotul împarte uneori florile aduse, care erau considerate a fi bune de leac.

În trecut, lumea pleca acasă cu lumânările aprinse pe drum, ca să afle şi morţii de venirea zilelor mari. Aceştia ocoleau casa de trei ori şi, atunci când intrau, se închinau, făceau câte o cruce cu lumânarea aprinsă în cei patru pereţi sau doar la grinda de la intrare şi păstrau lumânarea pentru vremuri negre.

Potrivit altor tradiţii, cine se scufundă în apă rece de trei ori în această zi, va fi sănătos tot anul.

Alţi credincioşi obişnuiesc să afume casa cu tămâie în Vinerea Mare, înconjurând-o de trei ori, în zorii acestei zile, pentru ca gângăniile şi dihaniile să nu se apropie de casă şi de pomii din gospodărie.