Cu toate acestea, dacă toată lumea pare să fie de acord cu importanța copilirii roșiilor, puțini știu când ar trebui să facă această operațiune la cultura de ardei.
Indiferent dacă cultivați ardei iute sau ardei gras, există întotdeauna ceva nou de învățat care poate aduce rezultate, potrivit Homesandgardens.
Trebuie să copiliți ardeii?
Copilirea ardeilor nu este strict necesară și puteți obține o recoltă bună și fără. Cu toate acestea, oferă mai multe beneficii, inclusiv plante mai sănătoase și recolte crescute.
În același mod în care plivitul roșiilor și al plantelor de castraveți nu este o sarcină esențială, mulți o fac în fiecare an pentru a-și spori recoltele. Deci, de ce să nu faceți același lucru cu ardeii?
Dezvoltarea ardeiului se realizează în condiţii optime, dacă în sol este asigurat un nivel de 70-80% din capacitatea de câmp, iar în aer, o umiditate relativă de 60-70%.
Necesarul de apă este mai mic în prima lună de la plantare, în vreme ce, în perioadele înfloririi, fructificării şi creşterii fructelor, nevoile ardeiului pentru apă sunt maxime,
Trei motive pentru a copili ardeii
Există multe motive pentru plivitul plantelor de ardei, de la dezvoltarea unor plante puternice, până la coacerea fructelor la sfârșitul sezonului. Cele trei motive importante pentru a face asta sunt:
Plante mai sănătoase – Astfel se îmbunătățește circulația aerului și pătrunderea luminii în întreaga plantă, ceea ce reduce riscul de dăunători și boli.
Modelează planta – Promovează creșterea tulpinilor mai rezistente și creșterea verticală, spre deosebire de creșterea orizontală, stufoasă. Tulpinile mai puternice vor fi mai bune pentru a suporta greutatea fructelor.
Randament crescut – Veți avea o recoltă mai mare.
Copilirea se face la începutul și la sfârșitul sezonului
Când vine vorba de copilire, ardeii grași vor beneficia cel mai mult, în principal datorită fructelor mai mari. Ardeii iuți au nevoie doar de o tăiere ușoară și puteți obține o recoltă bună
Există două ferestre principale pentru copilirea plantelor de ardei, la începutul și la sfârșitul sezonului.
În primul rând, copiliți plantele atunci când transplantați răsaduri în locul final de creștere. Acest lucru ajută la dezvoltarea unei plante mai sănătoase și la creșterea unei rețele puternice de rădăcini.
Spre sfârșitul sezonului, copilirea plantei o încurajează să coacă ultimii ardei, pentru a obține o recoltă finală. Acest lucru se face de obicei cu aproximativ 4-6 săptămâni înainte de primul îngheț.
Cum să copiliți ardeii
Utilizați întotdeauna foarfece curate și ascuțite. Acest lucru previne transmiterea accidentală a bolilor, de la plantă la plantă ,și înseamnă că faceți întotdeauna tăieturi curate. De asemenea, se recomandă copilirea doar în zilele uscate. În condiții de umezeală există riscul apariției unor probleme fungice care afectează plantele.
Ardeii grași cresc cu ramuri în formă de „Y” de pe tulpina principală. Odată ce planta are aproximativ 30 cm înălțime, veți observa cele mai puternice tulpini în formă de „Y” și veți putea îndepărta ramurile mai mici și orice ventuze. În ceea ce privește ardeiul iute, punctul central de creștere poate fi redus la al doilea sau al treilea set de frunze.
De asemenea, îndepărtarea primelor flori este benefică, deoarece concentrează energia plantei pe dezvoltarea unui set puternic de rădăcini sănătoase.