În situația în care nu mai deții cartea de muncă și angajatorul nu mai există ai mai multe variante pentru a dovedi vechimea în muncă. Una dintre ele este adeverința de vechime, dar există și altele care pot ajuta la confirmarea vechimii tale în muncă.
Adeverința de vechime, principalul mod de a dovedi
Dacă nu mai ai cartea de muncă și angajatorul la care ai lucrat nu mai există, ai mai multe variante pentru a dovedi vechimea în muncă. Având în vedere că nu se mai întocmesc de ani de zile cărți de muncă, principalul mod de a demonstra vechimea este prin adeverința de vechime.
Conform legii, angajatorii sunt obligați să elibereze adeverința de vechime la cererea salariatului sau fostului salariat. Această adeverință trebuie să conțină informații despre activitatea desfășurată, durata acesteia, salariul, vechimea în muncă, în meserie și în specialitate. Angajatorul are la dispoziție 15 zile de la data cererii pentru a elibera acest document.
De asemenea, din anul 2011, evidența muncii se realizează și electronic în registrul Revisal. Acesta poate fi accesat online și poate furniza informații despre vechimea în muncă și alte detalii relevante.
Adeverința se eliberează la cerea salariatului sau fostului salariat în baza Codului Muncii: „La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat să elibereze un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate”.
Ce alte variante ai pentru a dovedi vechimea în muncă?
Mai există și o altă variantă în cazul în care angajatorul refuză să elibereze adeverința de vechime din motive obiective. În acest caz poți solicita documentul de la inspectoratul teritorial de muncă din zona în care firma avea activitatea. Acest serviciu poate implica o taxă, de obicei, de 20 de lei pe document.
O altă variantă, în cazul în care nu poți obține adeverința de vechime de la angajator și nici de la inspectoratul teritorial de muncă, este să te adresezi instanței de judecată. Casa de pensii poate emite decizii de pensie pe baza datelor care certifică stagiile de cotizare. O hotărâre judecătorească poate fi folosită ca document care atestă vechimea în muncă.
În cazul în care ai rămas fără carte de muncă și nu ai alte dovezi privind vechimea în muncă sau activitatea în diferite grupe, poți lua în considerare opțiunea de a da în judecată deținătorul arhivei sau de a solicita ajutorul Casei de Pensii pentru a obține o adeverință constatatoare a raportului de muncă.