Cum poți să grăbești coacerea roșiilor verzi? Roșiile coapte, suculente, pline de aromă, sunt coloana vertebrală  sute rețete din toată lumea. Calitatea și maturitatea roșiilor contează enorm, mai ales când faci o salată sau o supă.

Roșiile, precum bananele și avocado, eliberează etenă (sau etilenă), un hormon natural al plantei care reglează creșterea plantei și o face să se coacă transformând amidonul în zahăr.  Toate fructele fac acest lucru, iar roșiile sunt, așa cum se știe, din punct de vedere tehnic, un fruct.

Cum poți să grăbești coacerea roșiilor verzi?

Roșiile coapte, suculente, pline de aromă, sunt coloana vertebrală  sute rețete din toată lumea. Calitatea și maturitatea roșiilor contează enorm, mai ales când faci o salată sau o supă. Roșiile, precum bananele și avocado, eliberează etenă (sau etilenă), un hormon natural al plantei care reglează creșterea plantei și o face să se coacă transformând amidonul în zahăr.

Toate fructele fac acest lucru, iar roșiile sunt, așa cum se știe, din punct de vedere tehnic, un fruct. Dacă aveți în grădină roșii necoapte, iată câteva sfaturi pentru a le ajuta să se coacă.

1. Îndepărtați toate florile rămase

Acestea consumă multă energie din plantă. Ar fi mult mai bine să deturnați acest proces spre coacerea fructelor rămase. Oricum, florile nu vor avea timp să se transforme în roșii.

2. Tundeți vârful plantei

Tăiați tulpina centrală deasupra celei mai înalte ramuri cu roșii coapte. Este important toată energia plantei să meargă spre coacerea fructelor, nu spre creșterea plantei mult mai sus. Iar partea superioară a plantei va face și mai multă umbră.

3. Tăiați surplusul de frunze și ramuri

Pe lângă îndepărtarea vârfului plantei, puteți elimina și sub-lateralele și alte ramuri care nu susțin niciun fruct. Nu mai sunt necesare pentru producerea fructelor.

roșii
SURSA FOTO: Dreamstime

4. Reduceți udarea

Un alt truc este să reduceți treptat udarea. Acest lucru ”stresează” ușor planta și o face să se gândească la modul în care poate să coacă semințele. Totuși, nu încetați brusc udarea ci reduceți, treptat, cantitatea de apă. Nu numai că vă va ajuta roșiile verzi să se coacă, ci și să economisiți apa.

5. Folosiți hrană bio pentru tomate

Pentru o dezvoltare armonioasă a roșiilor, care să vă aducă satisfacția unui rod bogat, trebuie să țineți cont de faptul că, în materie de hrană, aceste plante au nevoie de „treimea de aur”: azot – fosfor – potasiu. Azotul este elementul vieții, în lipsa căruia planta nu mai crește, fosforul este elementul rodului și al energiei, iar potasiul – elementul sănătății.

Lipsa sau excesul unora dintre elemente duce la un dezechilibru, care se răsfrânge nedorit asupra recoltei ulterioare. Drojdia de bere este un excelent stimulator de creştere. Cojile de banană conțin o cantitate însemnată de potasiu, un element absolut necesar dezvoltării tomatelor.

6. Aduceți-le în casă

În cele din urmă, pe măsură ce toamna își intră în drepturi, iar soarele nu mai este la fel de puternic, va fi necesar ca acele roșii verzi încăpățânate să fie culese și aduse în casă. Căldura suplimentară din casă va încuraja roșiile verzi să se coacă în mod natural și le va proteja de boli și îngheț. Uneori, doar lăsarea roșiilor pe un pervaz cald și însorit va grăbi procesul de coacere.