Diminețile pot fi dificile pentru mulți oameni care se simt somnoroși, irascibil și lipsiți de energie. Experții în fericire spun că există obiceiuri simple pe care oamenii le pot practica dimineața, având o influență profundă asupra modului în care se vor simți pe parcursul zilei. Sunt ajustări ușoare care pot ajuta la îmbunătățirea bunăstării mentale generale, potrivit Huffington Post.
Iată cinci strategii de luat în considerare pentru a fi mai fericit toată ziua
1. Alege un obicei de sănătate, apoi legați-l de un ritual matinal pe care îl aveți deja
S-ar putea să-ți ia ceva timp pentru a cultiva conștientizarea prin meditație. (O strategie simplă: închideți ochii și concentrați-vă pe 10 respirații.) Poate ți-ar plăcea să petreci câteva secunde în fiecare dimineață observând tot ce îți oferă natura, chiar de la fereastră, fie că este vorba de grădina din fața casei, fie de pomii din curte.
Dacă în fiecare dimineață te trezești, mergi la baie, apoi îți faci patul, leagă un moment din acea rutină de obiceiul pe care vrei să-l cultivi (cum ar fi să citești 10 pagini dintr-o carte).
„Începe încet și construiește treptat”, spune expertul Dexter Zucker.
El îi încurajează pe oameni să înceapă cu un nou obicei pe care doresc să-l conecteze la rutina existentă.
2. Scoate telefonul din cameră!
Atunci când pui mâna pe telefon (tabletă sau computer sau deschizi televizorul) la prima oră a dimineții, inviți lumea exterioară să-ți dicteze starea de spirit.
Există dovezi care susțin ideea că ecranele împiedică fericirea. Studiile au legat utilizarea frecventă a rețelelor sociale de scăderea dispoziției; alte cercetări au arătat că un volum mare de e-mailuri este conectat cu sentimentele generale de nefericire.
În plus, ecranele pot împiedica somnul, care este profund conectat la sentimentul general de bunăstare.
3. Vorbește cu tine
Zucker a remarcat că oamenii tind să petreacă mult timp vorbind singuri, în special dimineața, când se simt stresați sau angoasați de ceea ce urmează. El este un mare fan al observării auto-vorbirii și al autocorectării folosind această tehnică simplă: rostește-ți numele!
„Dacă îți rostești propriul nume, e mai probabil să urmezi sfaturile cognitive”, a explicat Zucker.
Dacă îți spui „Murray, ai mai făcut asta înainte. Îți place să faci asta”, poți prelua un anumit control asupra propriilor gânduri, ceea ce te poate pregăti pentru o fericire mai mare pe parcursul zilei.
„Doar folosirea numelui tău poate fi de mare ajutor”, a spus Zucker.
4. Sau vorbește cu altcineva
„Creați un contact social cu cineva: un soț, un copil, un prieten, un membru al familiei extinse. Dacă aveți mai mult timp, întâlnirea cu altcineva, la o ceașcă de cafea, poate fi un adevărat un impuls pentru a începe ziua”, a spus Zucker.
Cercetările sugerează că, chiar dacă nu te întâlnești cu cineva sau nu îi trimiți un e-mail sau un mesaj text, este suficient să trimiți pur și simplu gânduri bune. Aduceți-vă aminte de un prieten sau o persoană iubită, apoi concentrați-vă în mod conștient asupra lucrurilor pe care le prețuiți cu adevărat la ei.
5. Practică recunoștința
Există o gamă largă de obiceiuri care pot ajuta la creșterea fericirii. Cercetătorii susțin că un astfel de obicei este recunoștința.
În studiile de cercetare, oamenii care au scris în jurnal despre lucrurile pentru care sunt recunoscători au obținut scoruri mult mai mari la măsurătorile privind gradul de fericire.
Practicarea recunoștinței poate contribui chiar la îmbunătățirea sănătății fizice – care, la rândul său, contribuie la sentimentele generale de fericire.