Ce trebuie să mănânci ca să dormi mai bine. Descoperirea făcută de cercetători

fructe și legume

SURSA FOTO: Dreamstime

Adevărul despre fructe și legume. Alimentația sănătoasă te poate ajuta să dormi mai bine? Este știut că ceea ce mâncăm poate afecta orice, de la nivelul de energie și până la funcția cognitivă. De asemenea, unele alimente ne pot ajuta să dormim mai bine, dacă sunt consumate înainte de culcare.

Deci, se poate spune că există o legătură între dieta generală și calitatea somnului? Un studiu recent sugerează că există o astfel de legătură. Și că fructele și legumele joacă un rol important în odihna noastră din timpul nopții.

Numărul de ore de somn de care avem nevoie variază de la o persoană la alta. Potrivit unui studiu din 2023, durata somnului și ora la care ne culcăm ar putea chiar să ne prelungească viața. Echipa de cercetare din SUA a analizat datele aparținând unui număr de 170.000 de persoane din Sondajul National de Sănătate.

Bărbații cu toate cele cinci obiceiuri sănătoase de somn au avut o speranță de viață cu 4,7 ani mai mare decât cei care nu au prezentat niciunul sau doar unul dintre cele cinci obiceiuri. Pentru femei, diferența a fost de doar 2,4 ani.

Există o legătură între calitatea dietei și durata somnului

Pentru un somn odihnitor, există mai mulți factori care ar trebui luați în considerare.

Dar, potrivit unui nou studiu din jurnalul Frontiers Of Nutrition, se pare că există o legătură între calitatea dietei și durata somnului – în special câte fructe și legume consumă o persoană, potrivit Stylist.

Realizat de cercetătorii de la Universitatea Helsinki din Finlanda, Institutul Național pentru Sănătate și Bunăstare și Universitatea de Științe Aplicate din Turku, studiul s-a bazat pe obiceiurile de somn și nutriție ale mai mult de 5.000 de adulți finlandezi.

Ei au descoperit că oamenii care mâncau aproximativ 460 g de fructe și legume pe zi aveau mai multe șanse să aibă un somn „ideal” – nici prea mult, dar nici prea puțin – în comparație cu cei care au mâncat o cantitate mai mică.

Ei au descoperit că cei care dormeau în medie șase ore pe noapte consumau, zilnic, cu 37 de grame de fructe și legume. Iar cei care au dormit în medie 10,1 ore pe noapte au consumat, în medie, cu 73,4 grame mai puține fructe și legume.

Ce au constatat autorii studiului

Cercetătorii au observat „diferențe semnificative” ale unor alimente consumate de subiecți. De exemplu, atât cei care dormeau mai puțin, cât și cei care dormeau mai mult, aveau tendința de a mânca mai puține legume cu frunze verzi, legume rădăcinoase, roșii și castraveți.

Și un somn prea lung, și unul insuficient pot duce la probleme de sănătate. Asta nu înseamnă că o dietă care conține mai multe fructe și legume poate vindeca insomnia.

După cum a declarat dr. Devika Bhushan pentru Medical News Today, ”rezultatul acestui studiu ridică întrebarea următoarea: sunt mai importante anumite tipare ale somnului sau consumul mai scăzut de fructe și legume?”

„Multe afecțiuni legate de stres, de la depresie și durere cronică, până la boli de inimă și plămâni, pot perturba obiceiurile sănătoase de somn și pot duce la o durată atipică a somnului. Stresul poate amplifica pofta de alimente bogate în calorii, grăsimi și carbohidrați, scăzând aportul general de fructe și legume”, explică el.

Poate afecta și sănătatea intestinală, care joacă un rol în reglarea ritmului circadian

În consecință, consumul redus de fructe și legume și rezolvarea problemelor de somn pot avea un numitor comun: niveluri ridicate de stres sau boală.

Consumul fructelor și legumelor, în cantități mai mici, poate afecta și sănătatea intestinală, care joacă un rol în reglarea ritmului circadian și, care, la rândul său, ar putea duce la tulburări de somn.