Ce ar trebui să mâncați în fiecare zi pentru a preveni boala Alzheimer

Ce ar trebui să mâncați în fiecare zi pentru a preveni boala Alzheimer. Din această cauză, alegerile dietetice pot avea un rol mai mare decât ne imaginăm în sănătatea cognitivă, potrivit Parade.

„Nutriția joacă un rol critic în sănătatea generală, inclusiv în sănătatea creierului și a riscului de a dezvolta boala Alzheimer”, spune dr. Smita Patel de la Centrul pentru Sănătatea Creierului Endeavour Health. „Prin înțelegerea acestor conexiuni, oamenii pot face alegeri bine informate cu privire la aportul alimentar și pot reduce riscul unor afecțiuni cronice, debilitante, cum ar fi Alzheimer”, spune ea.

Dr. Patel spune care este meniul ei preferat, la prânz, pentru reducerea riscului apariției bolii Alzheimer și prevenirea declinului cognitiv. Ea spune că acest preparat alimentează creierul pe termen lung și scurt.

Cel mai bun prânz pentru reducerea riscului de Alzheimer

De fapt, este destul de simplu. Potrivit Dr. Patel, cel mai bun prânz pentru reducerea riscului de Alzheimer este salata de pui cu rodie și quinoa.

Pentru a o prepara nu e nevoie decât de un sfert de cană de quinoa, un măr, semințe de rodie, jumătate de cană de migdale, ierburi precum menta și pătrunjelul, și piept de pui dezosat, fără piele. Desigur, o puteți personaliza după bunul plac.

„Este foarte versatilă”, spune medicul neurolog ”Poate fi și varianta vegetariană, înlocuind puiul cu fasolea mung, o specie de plantă din familia leguminoaselor”, explică ea.

În plus, este ușor de preparat.

„Părți din salată pot fi pregătite din timp și puteți adăugați dressing-ul când sunteți gata să o mâncați. Este o masă răcoritoare și sățioasă”, afirmă ea. „Îmi place echilibrul dintre proteine, legume și grăsimi sănătoase, care pot furniza energie susținută și pot ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge”, continuă medicul.

Legătura dintre aceste substanțe nutritive cu Alzheimer și cu sănătatea cognitivă

Conform unui studiu din 2022, consumul de proteine ​​​​animale poate ajuta la prevenirea declinului cognitiv la adulții cu diete predominant din plante. Un studiu de la Harvard, care a analizat 77.000 de oameni pe parcursul a 20 de ani, a constatat că fasolea și leguminoasele, în special fasolea și mazărea, au avut cea mai bună legătură protectoare cu declinul cognitiv.

Legumele au un rol cheie într-o dietă sănătoasă pentru creier. Un studiu din 2022 a constatat că adulții în vârstă care au consumat mai multe legume aveau mai puține șanse de a avea demență.

Grăsimile sănătoase, precum cele găsite în migdale, pot fi benefice creierului. O meta-analiză din 2023 a peste 103.000 de persoane a raportat că un consum de alimente bogate în omega-3 ar putea reduce șansele unei persoane de a dezvolta demență și declin cognitiv cu aproximativ 20%.

masă festivă_mâncare_petrecere
SURSA FOTO: Dreamstime

Sfaturi pentru menținerea unei diete sănătoase pentru creier

1. Reduceți alimentele și băuturile ultraprocesate și bogate în zahăr

Dr. Patel spune că alimentele ultraprocesate (UPF) pot crește șansele unei persoane de a dezvolta numeroase afecțiuni cronice, inclusiv boli de inimă și demență. Ea indică un studiu de cohortă pe aproape 11.000 de oameni care a constatat că alimentele ultraprocesate au fost asociate cu rate mai mari de declin al funcției executive.

Alimentele considerate în mod obișnuit UPF includ:

  • Înghețata
  • Mezelurile
  • Băuturile îndulcite cu zahăr
  • Carnea procesată
  • Mâncăruri congelate

2. Urmați dieta mediteraneană

Din 1970, a fost una dintre cele mai cunoscute și studiate diete pentru demență, precum și pentru bolile de inimă, sindromul metabolic și diabetul de tip 2, spune dr. Patel.

Într-un studiu, persoanele care au urmat dieta mediteraneană și una similară, DASH (care pune accent pe alegerile dietetice cu conținut scăzut de sare), au avut semne mai scăzute de Alzheimer.

3. Nu săriți peste masa de prânz

Nu ar trebui să săriți peste masa de prânz.

„Pauzele de prânz permit angajaților să se detașeze de stres, să se reîncarce și să-și refacă concentrarea și energia pentru a face față restului zilei”, spune dr. Patel.

Luarea unei pauze de prânz încurajează obiceiuri alimentare mai sănătoase, în loc să săriți peste mese și apoi să ronțăiți produse nesănătoase.