Medicul Adrian Copcea a oferit mai multe sfaturi cu privire la meniurile all-incluse și posibilitățile de dietă în timpul concediului. El a împărtășit o fotografie cu meniul pe care l-a ales într-un restaurant.

Medicul Adrian Copcea a oferit mai multe sfaturi cu privire la dietă

Specialistului spune că a ales o combinație care nu afectează silueta, în ciuda aspectului apetisant. Mâncarea aleasă nu conține mulți carbohidrați, acesta fiind unul dintre secretele nutriției sănătoase.

„E o poză care ilustrează ceva foarte practic în nutriţie: dozarea carbohidraţilor. Ce e în poză e o masă consistentă per total, dar care e foarte puţin consistentă în ceva anume: în carbohidraţi.

Farfuriile din poză conţin nişte versiuni de carne/mezel, brânzeturi, o omletă, legume, alune, măsline”, a transmis medicul, potrivit gandul.ro.

De asemenea, medicul a oferit mai multe explicații cu privire la principalele categorii de grupe alimentare care sunt sărace în carbohidraţi.

Câte exemple sunt „carnea şi brânzeturile spre zero, legumele o pondere mică per total” și oleaginoasele.

„Acestea sunt principalele categorii de grupe alimentare care sunt sărace în carbohidraţi: carnea şi brânzeturile spre zero, legumele o pondere mică per total, bonus o „compensare” cu fibre, oleaginoasele în general o pondere de 15-20 grame/100 grame dar din care cam jumătate sunt fibre, ceea ce duce doza de carbohidraţi „neţi” la cam jumătate (în plus porţia devine foarte mică având în vedere consumul de ordinul 10-30 grame, nu 100), iar măslinele au în jur de 6 grame carbohidraţi/100 grame, din care 3 g fibre, deci carbohidraţi neţi 3 grame la 100 grame. Foarte puţin”, a mai scris el.

Medicul a precizat apoi că este vorba despre o masă „low carb” (n.red. conținut scăzut de carbohidrați). Mai precis, este vorba despre alimente sărace în surse de glucoză.

„Ce e în poză e o masă foarte „low carb”, scriu şi termenul în engleză spre a fi mai uşor recunoscut. O masă foarte săracă în glucide=carbohidraţi, sursele de glucoză. Ce lipseşte?

Pâinea, cerealierele, fructele, cartofii, porumbul/mămăliga, leguminoasele (mazăre/fasole/linte etc.) şi, desigur, zahărul şi derivatele lui.”, a precizat medicul.

înfometare, dietă, cură de slăbit
SURSA FOTO: Dreamstime

O dietă prea săracă în carbohidrați nu este sănătoasă

Totuși, medicul a lansat și un avertisment. El subliniază faptul că o dietă prea săracă în carbohidrați nu este sănătoasă și nu oferă rezultatele scontate. Doar rezultatele pe termen scurt sunt bune, ci nu cele pe termen lung.

El a explicat apoi că scopul specialiștilor în nutriție este acela de a găsi un echilibru, în ceea ce privește alimentația.

Potrivit medicului, specialiştii buni „au adeseori misiunea de a găsi un mijloc în dozajele de carbohidraţi şi de calorii care să atingă pe termen lung obiectivele”.

Totuși, cei puşi pe „mijloace rapide de succes şi câştig vor merge mult pe low-carb”.