Animalele resimt zgomotul mai profund decât oamenii
Cum ne ajutăm animalele în noaptea de Revelion? Incendii grave, rănirea copiilor, suferința animalelor și chiar decese. Acestea sunt doar câteva dintre consecințele distructive ale artificiilor și petardelor. Cu toate acestea, ele sunt încă vândute ilegal, în diverse locuri publice.
La Antena 3, medicul veterinar Alexandru Buzdea vorbit despre modul în care le afectează pe animale acest fenomen. Potrivit lui, ele resimt aceste zgomote puternice într-o măsură mai accentuată decât oamenii.
Animalele resimt aceste sunete ca niște vibrații extrem de puternice, spune medicul.
„Pentru ei este mult mai rău. Pentru că ei nu înțeleg ce înseamnă aceste artificii, simt doar niște vibrații foarte puternice și niște frecvențe care-i deranjează destul de mult. Și atunci săracul animal nu înțelege ce se întâmplă, ce rol au acele petarde sau dacă are viața în pericol.
Iar instinctul lor, când nu sunt obișnuiți cu altfel de zgomot este acela de a fugi și de a se ascunde într-un loc unde nu mai este atât de multă gălăgie”, spune acesta.
Zgomotele puternice pot provoca moartea animalului
Zgomotele produse de petarde pot avea consecințe grave și pot ajunge chiar să provoace decesul animalelor de companie.
Medicul veterinar explică că există diverse manifestări ale fricii la animalele de companie. Ele variază de la o teamă extremă, până la probleme medicale serioase, cum ar fi afecțiuni cardiace sau neurologice. Mai ales în cazul animalelor de companie în vârstă care au și alte boli asociate. Ele pot fi afectate mult mai grav de astfel de episoade de frică.
„Avem tot felul de manifestări ale acestei frici, de la frică extremă – vedem animăluțul că stă într-un colț și tremură și este ascuns undeva unde nu-l vede nimeni, se simte mai protejat – până la probleme medicale destul de serioase, însemnând probleme de inimă sau probleme neurologice, mai ales la pacienții mai în vârstă, care mai au și boli concurente.
Pe ei îi poate afecta mult mai rău o astfel de sperietură. Și asta dacă ne gândim doar la animăluțele pe care le vedem și sunt alături de noi în în casă sau în familie”, explică medicul veterinar.
Animalele fără stăpân sunt și mai expuse pericolului, deoarece în această perioadă nimeni nu le acordă atenție sau grijă.
„În primul rând, este foarte important să conștientizăm noi riscul la care ne supunem, atât pe noi, dar mai ales animalele. Este de asemenea recomandat să fie făcute controale mult mai riguroase în această perioadă, acolo unde se vând astfel de materiale pirotehnice.
Străzile să fie de asemenea mult mai des patrulate și trebuie să noi în primul rând, să ne gândim atât la siguranța noastră, cât și la siguranța animalelor, să alegem să ne bucurăm în liniște de această perioadă”, a declarat Ana Constantinescu, de la Protecția Animalelor Ilfov.
Recomandările medicului pentru Anul Nou
Medicul veterinar Alexandru Buzdea explică faptul că, pentru a ajuta animalele să facă față senzațiilor de frică extremă, prezența umană este cel mai important aspect.
Animalele au încredere în oameni iar prezența stăpânilor le permite să se calmeze. Medicul ne sfătuiește să ținem animalele în brațe sau pur și simplu să rămânem lângă ele. Astfel putem contribui la relaxarea lor.
Prin masajul aplicat în zona gâtului sau la nivelul urechilor, se poate contribui la facilitarea procesului de relaxare pentru animale. În cazul în care aceste abordări nu produc rezultatele dorite, se poate opta pentru adăugarea de suplimente alimentare pe bază de plante, cunoscute pentru proprietățile lor calmante.
Există și opțiunea medicamentelor, precum substanțele sedative sau anxiolitice. Totuși, în aceste cazuri este recomandat să consultăm un medic veterinar pentru a selecta cea mai potrivită opțiune.
Este important să avem în vedere că aceste medicamente pot genera și reacții adverse, motiv pentru care trebuie administrate cu grijă și sub supravegherea unui specialist.
„Pentru animăluțe, pentru senzațiile astea de frică extremă, cel mai important lucru este prezența noastră. Au multă încredere noi și îi ajută să se liniștească. Stăm alături de ei, pot fi ținuți în brațe sau sunt să fim lângă ei. Un masaj în jurul gâtului sau la nivelul urechilor îi ajută să se relaxeze un pic mai mult.
La cei la care nu este suficient asta putem adăuga suplimente alimentare pe bază de plante care îi ajută un pic mai mult să se relaxeze. Calmante, dar sunt pe bază de plante.
Sunt suplimente alimentare sau avem inclusiv medicamente, substanțe sedative sau anxiolitice, însă pentru asta cel mai bine este să discutăm înainte cu medicul veterinar ca să alegem medicația potrivită pentru animăluțul nostru, ținând cont că ele pot avea și reacții adverse și atunci trebuie alese cu grijă”, a explicat medicul veterinar Alexandru Buzdea, pentru Antena 3 CNN.