Puteți mânca sare dacă aveți tensiune arterială ridicată? Experții explică de ce sarea nu este indicată dacă vrem să avem o inimă sănătoasă. Sarea este un potențiator de aromă folosit în aproape orice mâncare.
Sarea este un potențiator de aromă folosit în aproape orice mâncare. Cu toate acestea, consumul excesiv de sare este asociat, în aproape toate studiile, cu un risc crescut de hipertensiune arterială. Deci, câtă sare ar trebui să mâncăm dacă nu vrem să avem probleme mari de sănătate?
Hipertensiunea arterială apare atunci când sângele exercită o presiune prea mare asupra pereților arterelor. Acest lucru poate duce la afecțiuni cardiace precum infarctul miocardic. Poate duce și la accidente vasculare cerebrale, anevrisme, tulburări cognitive sau insuficiență renală, amintește Eatingwell.
Care este legătura dintre sare și tensiunea arterială
Dieta mediteraneană este recomandată adesea și pentru că ajută la îmbunătățirea nivelului tensiunii arteriale.
„Există o relație directă între aportul crescut de sare și creșterea tensiunii arteriale, care nu trebuie trecută cu vederea”, spune medicul cardiolog De la Villa Pagan.
Aseem Desai, cardiolog la Providence Mission Hospital, explică efectul nedorit al sării asupra organismului.
„Sarea are ceea ce se numește un efect osmotic asupra apei care este stocată în țesuturile și organele corpului.
Asta înseamnă că, dacă concentrația de sare din sânge o depășește pe cea din țesuturi, apa se va deplasa în fluxul sanguin și va crește volumul sanguin circulant”, explică Desai.
Când tensiunea este prea mare, poate face ravagii asupra sănătății
Dacă după o masă te-ai simțit umflat sau ai simțit nevoia să bei multă apă, ar putea fi un semn că ai mâncat prea multă sare.
„Excesul de sodiu alimentar determină eliberarea unui hormon, numit hormon anti-diuretic sau vasopresină, care duce la retenția apei, crescând volumul sanguin”, spune Tariq Hafiz, cardiolog la Centrul de longevitate Pritikin.
Când tensiunea este prea mare, poate face ravagii asupra sănătății. „Creșterea tensiunii arteriale de-a lungul timpului a fost asociată cu dezvoltarea bolilor coronariene, a insuficienței cardiace, a accidentului vascular cerebral și a bolii cronice de rinichi”, spune De la Villa Pagan.
Deși sarea poate crește tensiunea arterială, nu este singurul vinovat. „Hipertensiunea arterială poate fi rezultatul unuia sau mai multor factori, inclusiv factori genetici, dar și al altor afecțiuni – boli de rinichi sau diabet, vârsta, fumatul, lipsa activității fizice sau o dietă de proastă calitate”, spune April Wiles.
Puteți mânca sare dacă aveți tensiune arterială ridicată?
Înainte de a arunca sarea din cămară, este bine să știți că a avea hipertensiune arterială nu înseamnă că acest ingredient trebuie scos definitv din alimentație. „
Mulți oameni care vin la consultații cred că trebuie să evite complet sarea, ceea ce este departe de adevăr. Limitarea este importantă, dar eliminarea completă este inutilă și potențial dăunătoare”, spune medicul Michelle Routhenstein.
Corpul nu poate funcționa normal fără sare
Cu sau fără hipertensiune arterială, corpul nu poate funcționa normal fără sare, deoarece conține sodiu. Sodiul este mineralul și electrolitul responsabil pentru capacitatea corpului de a echilibra fluidele și a menține funcționarea sănătoasă a mușchilor și a nervilor.
Cheia este să urmăriți îndeaproape aportul pentru a-l reduce și, în cele din urmă, pentru a vă îmbunătăți funcția inimii.
Potrivit Asociației Americane a Inimii (AHA), dacă adulții americani limitează consumul de sodiu la 1.500 de mg pe zi, este posibil să se observe o scădere cu 25% a hipertensiunii arteriale.
„Multe studii au arătat că evitarea consumului excesiv de sare ajută la scăderea tensiunii arteriale și duce la o dietă mai sănătoasă, care ajută la pierderea în greutate, reducând riscul de boli cardiovasculare. Scăderea consumului de sare poate ajuta la scăderea riscului de accident vascular cerebral și deces din cauza unui eveniment cardiovascular”, spune ea.