Ce trebuie să știe cei care consumă miere.România ar putea înființa un laborator de referință specializat în efectuarea analizelor pentru mierea importată din afara UE (Uniunii Europene).
România ar putea avea un laborator care să analizeze mierea importată
Reprezentanții ANPC, cei ai Ministerului Agriculturii și specialiști în domeniul apicol au ajuns la concluzia că România ar putea beneficia de un laborator de referință la nivel național. Acesta va fi dedicat efectuării analizelor pentru mierea importată din afara Uniunii Europene. Această concluzie a fost formulată în urma întâlnirii de miercuri, care a avut loc într-un format hibrid.
Conform unui comunicat emis de către ANPC, discuțiile au vizat aspecte legate de neconformitățile identificate în domeniul producerii, etichetării și comercializării produselor apicole.
Subiectele discutate au vizat mai multe aspecte problematice legate de industria apicolă. Printre ele a fost și dificultatea în identificarea falsurilor între produsele apicole. Această dificultate este generată de procesul laborios de detectare, în laborator, a adaosului de zaharuri de până la 7% prezente în aceste produse.
Legislația europeană este mai permisivă
De asemenea, s-a evidențiat discrepanța între legislația națională și cea europeană în domeniu. Cea europeană este mult mai permisivă în ceea ce privește limitele impuse ale parametrilor fizico-chimici. Acest lucru creează o situație de concurență neloială pentru mierea autohtonă. Mai ales, având în vedere importul de miere din China și Ucraina, care adesea este de calitate inferioară și mai ieftină.
Un alt aspect discutat a fost problema identificării procentului de produs din afara UE inclus în cupajele cu miere autohtonă. Aceste provocări aduc în discuție o serie de probleme pentru apicultorii români și pentru valorificarea produselor lor.
„În urma dezbaterilor, participanţii au convenit asupra câtorva aspecte foarte importante: necesitatea îmbunătăţirii legislaţiei naţionale în vederea protejării apicultorilor români în faţa concurenţei neloiale, înfiinţarea unui laborator de referinţă la nivel naţional care să efectueze analizele pentru mierea importată din afara UE, stabilirea unei cantităţi maxime de miere ce poate fi importată, în funcţie de necesarul de consum al populaţiei şi de producţia anuală autohtonă, alinierea produselor apicole importate şi în special a mierii, la exigenţele legislaţiei naţionale şi încadrarea parametrilor fizico-chimice ai acesteia, în valorile prevăzute de legislaţia românească”, se precizează în documentul citat.
La întâlnirea de miercuri au participat reprezentanți ai instituțiior menționate. Acestea sunt președintele ANPC, Horia Constantinescu, vicepreședintele Sebastian Hotca, directorul general, Paul Anghel, și comisarul șef adjunct Buzău, Coman Eduard. Au fost prezenți și oficiali ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. De asemenea, au fost prezenți cercetători din domeniu, activi în cadrul Societății Române de Apiterapie, Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Institutului de Cercetare și Dezvoltare pentru Apicultură, precum și reprezentanți ai laboratorului Fotometric Research, acesta fiind acreditat RENAR pentru analiza mierii de albine. În plus, au fost invitați și apicultori interesați de subiectele abordate în cadrul întâlnirii.