Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a declarat că vrea ca statul să nu mai dea 600 de milioane lei anual pentru expedierea pensiilor prin Poșta Română. Astfel, de la anul pensia nu va mai fi adusă de poştaş, ci va fi virată ‎pe card. Măsura va afecta aproximativ 3,2 milioane de pensionari. Aceștia se vor adăuga celor 2,17 milioane pensionari care își încasează drepturile în conturi bancare.

Ministrul de Finanțe spune că cei 600 de milioane lei care sunt cheltuiți anual pentru expedierea pensiilor prin Poșta Română pot fi distribuiți administrațiilor locale pentru investiții.În prezent din cei 5,3 milioane pensionari cărora Casa Națională de Pensii Publice le plătește pensiile, 3,2 milioane încasează drepturile prin Poșta Română, iar 2,17 milioane prin intermediu a 22 de bănci, printre care cele mai importante sunt CEC, BCR și BRD, fiecare având arondați 380 mii – 409 mii pensionari.

Există o veste bună și câteva vești proaste . Vestea bună este că livrarea pensiilor se va putea face la orice bancă aleasă de beneficiarul drepturilor. Una dintre veștile proaste este că în prezent costurile aferente, respectiv comisioanele și taxele aferente cardurilor și conturilor curente pentru pensii diferă în proporție de 1 la 10, în funcție de bancă. În consecință, pensionarul va trebui să se gândească foarte bine ce instituție bancară alege pentru a evita nemulțumirile ulterioare.

Ce bănci au cele mai mari comisioane

O analiză bancherul.ro disponibilă aici arată că bănci mari, precum Raiffeisen, BRD, Unicredit sau BCR, au comisioane de utilizare chiar și de 10 ori mai mari decat cele mai ieftine produse ale altor banci, precum CEC Bank, Banca Transilvania (BT), ING sau Garanti. De exemplu, comisioanele pentru utilizarea cardurilor de debit emise de Raiffeisen Bank si BRD se ridica la 80 de lei, față de doar 8 lei, cât costa un card de debit al CEC Bank, 20 de lei pentru un card Garanti, 31 lei la cardurile ING si 33 de lei în cazul cardurilor Băncii Transilvania (BT). Costurile reprezintă suma unor taxe și comisioanele percepute lunar cum ar fi cel de deschidere carduri, administrare lunară și anuală, alimentare cu fonduri, retragere bani, consultare solduri, etc.

Costul unui card de debit emis de BCR este de 53 de lei, iar al unui card Unicredit de 70 de lei, substantial mai ridicat decat in cazul bancilor cu cele mai mici comisioane.

Cel mai ieftin card de debit este cel emis de CEC Bank, cu un cost de doar 8 lei, iar cel mai scump card este la Credit Agricole, ale carui comisioane se ridică la aproape 90 de lei, adică de peste 10 ori mai mari.

SURSA: digi24.ro