Ce trebuie să știe șoferii care au camere video la bord. Se va putea sesiza Poliția

Persoanele care au camere video instalate la bordul mașinilor ar putea sesiza Poliția dacă surprind în trafic alți șoferi care încalcă legea, așa cum se întâmplă în alte țări din Uniunea Europeană.

Șoferii vor putea încărca înregistrarea de pe camera de bord prin care a fost surprinsă respectiva faptă, pe o un portal online. Un parlamentar USR a pus în dezbatere publică o inițiativă legislativă despre care spune că va îmbunătăți siguranța rutieră a cetățenilor.

Deputatul Mihai Botez vrea ca, prin această lege, persoanele care filmează cu telefonul mobil sau cu ajutorul camerelor instalate pe bordul mașinii alți șoferi care încalcă legea pe șosele să poată sesiza poliția.

”Considerăm, așadar, că se impune actualizarea și modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, în sensul în care, constatarea contravențiilor să se poată face și cu ajutorul înregistrărilor de pe mijloacele tehnice video aparținând participanților la trafic, chiar dacă aceste mijloace nu sunt certificate, cu condiția ca proba video sa fie însoțită de declarația participantului la trafic care o furnizează, că înregistrarea video este reală și autentică.” – se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Deputatul atrage atenția că o astfel de soluție există și a fost deja implementată în unele state membre ale Uniunii Europene, ca de exemplu în Marea Britanie, unde cetățenii care iau act de săvârșirea unei contravenții la regimul circulației pe drumurile publice, pot încărca înregistrarea de pe camera de bord prin care a fost surprinsă respectiva faptă, pe o un portal online.

Deputatul USR Mihai Botez mai subliniază faptul că ”în anul 2017, România a fost statul membru al Uniunii Europene cu cea mai ridicată rată a accidentelor mortale pe șosele: 98 de decese la un milion de locuitori, cu 1% mai mare faţă de 2016. De asemenea, în anul 2016, pe drumurile publice din România s-au produs 8696 de accidente rutiere grave. În aceste accidente, 8285 de persoane au fost grav rănite, iar 1913 persoane şi-au pierdut viaţa”.

SURSA: Pro TV