Ce trebuie să ştii atunci când cumperi un televizor

Achiziţionarea unui televizor, la ora actuală, necesită o documentare prealabilă şi familiarizarea cu anumiţi termeni: LCD, plasmă, LED, Full-HD, HD-Ready, tuner, rată maximă de contrast. Iată ce trebuie să ştii înainte să cumperi un televizor nou.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci după ce te-ai hotărât să îţi cumperi un televizor este să verifici dimensiunile camerei în care va fi amplasat acesta.  Deşi mulţi sunt tentaţi să-şi cumpere televizoare cât mai mari, fii foarte atent la distanţa de la care vei privi la televizor. Ca regula generală, ia în considerare o distanţă de 1.5-3 ori mai mare decât dimensiunea ecranului. De exemplu, un televizor de 32-inch (81 cm) este recomandat pentru o distanţă de vizualizare între 1.3 – 2.4 metri.
Cel mai important aspect: contrastul   

Pentru televizoarele noi contrastul este caracteristica cea mai importantă. Cu cât rata contrastului va fi mai mare, cu atât televizorul va putea reda imaginile mai “reale” şi mai clare. Rata de contrast reprezintă diferenţa de luminozitate dintre cel mai luminos punct afişabil pe un ecran şi cel mai întunecat. O rată a contrastului de 1.000:1 înseamnă că punctul cel mai alb este de 1.000 de ori mai luminos decât cel mai negru. Nu da atenţie contrastului dinamic! Unii producători se laudă cu o rată de contrast de 1.000.000:1, însă acesta nu este relevant. Contrastul static este contrastul real al unui dispozitiv electronic, fiind cunoscut şi sub denumirea de contrast ANSI. Majoritatea cercetărilor în domeniu ne spun că ochiul uman oricum nu poate distinge diferenţe de contrast mai mari de 1000 :  1. Aşadar, un TV cu o rată de contrast static de 1000 : 1 este mai mult decât suficient.

Testează unghiul de vizualizare al imaginii!

Pentru a testa calitatea imaginii din diferite unghiuri, aşează-te în faţa televizorului pe centru şi fă câţiva pasi stânga sau dreapta. Observă dacă odată cu deplasarea în unghi se schimbă şi culorile televizorului. Dacă observi acest lucru evită respectivul model de televizor. Televizoarele LED sunt cele mai bune? Greşit. Televioarele cu LED sunt mai noi, însă acest lucru nu înseamnă că sunt mai bune.
Televizoarele LED atrag prin designul lor foarte subţire şi prin economia de curent pe care o aduc, însă atunci când vine vorba de calitatea imaginii, surprinzător sau nu, plasma este cea mai bună. Tehnologia televizoarelor cu plasmă are nevoie de doar un impuls per pixel pentru a produce o imagine, ceea ce înseamnă că timpul de răspuns este de doar o milisecundă.
Acest timp este de o mie de ori mai rapid în comparație cu alte tehnologii și fac ca modelele de plasmă să fie perfecte pentru afișarea imaginilor cu mișcări rapide. Unul dintre marile defectele ale televizoarelor cu plasmă era acela că rămâneau impresionate (urme ale imaginilor statice rămân mai mult timp pe ecran). Noile tehnologii au rezolvat impresionarea plasmelor în cazul imaginilor statice, iar cele mai bune televizoare 3D se pare sunt cele cu plasmă.
LED sau LCD?

Televizoarele LED sunt panouri LCD iluminate cu LED-uri în loc de neoane. Acestea sunt apreciate pentru grosimea lor foarte mică, pentru consumul foarte mic de curent şi pentru culorile vii pe care le redau. Unghiul de vizualizare este însă mai mai mic decât cel al plasmelor, iar preţurile sunt destul de ridicate.

Televizoarele LCD se plasează între plasme şi modelele LED şi deşi sunt mai compacte şi mai uşoare decât plasmele şi au un preţ mai mic, au un timp mare de răspuns, lumina de fundal poate crea distorsiuni de luminozitate şi au un raport scăzut de contrast. Dacă vrei un TV bun, cu consum scăzut de curent şi nu eşti foarte pretenţios când vine vorba de mărimea şi claritatea a imaginii, atunci LCD-ul reprezintă cel mai bun raport calitate/preţ.

Dacă te-ai hotărât să îţi cumperi un televizor fie el cu plasmă, LCD sau LED, trebuie să ţii cont că acestea nu oferă rezultate bune dacă nu au semnal digital. Dacă nu ai astfel de semnal, fie el terestru, prin cablu sau prin satelit, gândeşte-te bine dacă merită să cumperi un asemenea televizor.

Glosar

 16:9 automat
Comută automat televizorul în modul de ecran complet 16:9 la recepţia unui semnal codat furnizat de staţia de transmisie.
 
ANSI Lumen
Un lumen ANSI este o unitate standard pentru strălucire, definită de American National Standards Institute (Institutul Naţional American de Standardizare).
 
Aspect ratio
Raportul dintre lăţimea şi înălţimea imaginii afişate pe ecran. Tot mai multe aparate TV, îndeosebi cele digitale, utilizează formatul "lat", cu raport 16:9 (1.78:1), pentru a mai bună afişare a materialelor video pe "ecran lat" ("widescreen"), precum cele de pe discurile DVD, sau transmisiile HDTV.
 
 CRT
Cathode Ray Tube (tub catodic), utilizat în monitoarele TV cu vedere directă ("direct-view"), în monitoarele de calculator şi în echipamentele de proiecţie `tri-tube’.
 
Compatibil HD
Aceste televizoare afişează conţinut High Definition atât în format 720p, cât şi 1080i, dispun atât de conectivitate analogică, cât şi HDMI™ digitală şi au cel puţin 720 de linii pe ecran.
Contrast Ratio
Raportul dintre dintre spotul luminos cel mai întunecat şi cel mai strălucitor proiectat pe ecran de către un proiector, sau vizibil pe un ecran.
 
Control dinamic al imaginii
Un circuit cu focalizare dinamică asigură o imagine foarte clară perfect focalizată pe toată suprafaţa ecranului. Un circuit electronic avansat reglează diametrul punctului produs de fiecare fascicul pentru a asigura conservarea formei imaginii, în colţurile şi pe marginile ecranului.

DLP
Termenul prescurtat pentru Digital Light Processing (procesare digitală a luminii). Este o tehnologie microdisplay, inventată de Texas Instruments. DLP se bazează pe un echipament digital cu o microoglindă (DMD), un chip cu milioane de oglinzi microscopice ataşate. Fiecare oglindă corespunde unui singur pixel în imaginea proiectată. Lumina roşie, verde şi albastră, filtrată printr-o roată color, este direct alternată de DMD, care comută de până la 5000 de ori pe secundă. Lumina reflectată este direcţionată spre o lentilă şi de acolo pe ecran, creînd o imagine. Proiectoarele HDTV High-end utilizează o soluţie "three-chip" (cu 3 cipuri), cu DMD-uri separate pentru roşu, verde şi albastru şi precede roata color.
 
DVI
Termenul prescurtat pentru Digital Visual Interface (interfaţă video digitală). Aceasta este o conexiune de mare lărgime de bandă, care poartă informaţii de imagine RGB digitizate şi poate suporta metode de protecţie la copiere (copy-protection). Specificaţiile DVI permit echipamentului de prezentere şi celui de afişare să se pună de acord cu privire la dimensiunea şi rezoluţia optimă a imaginii, pentru a a sigura automat cea mai ridicată calitate a imaginii.
 
Filtru pieptene digital
(DCF) Semnalele TV combină de foarte multe ori informaţiile alb-negru şi color într-un singur semnal. Un filtru pieptene digital separă informaţiile de imagine color şi alb-negru, asigurând detalii bine conturate şi clare fără vibrarea imaginii în cazul detaliilor fine.
 
Filtru pieptene digital 3D PAL
Asigură separarea luminozităţii şi a crominanţei, comparând câteva cadre şi mişcarea din cadrul imaginii.
 
Flat-panel TV

Un televizor ultra-subţire, relativ uşor – îndeosebi cele cu montare pe perete. Televizoarele "flat-panel" actuale utilizează fie tehnologia cu plasmă, fie cea LCD.
 
Ghid electronic de programe
(EPG) Un ghid inteligent de programe TV, cu sisteme de meniuri pentru localizarea programelor (în funcţie de disponibilitatea transmisiei),
 
HDMI
Termenul prescurtat pentru High-Definition Multimedia Interface (interfaţă multimedia de mare rezoluţie). Similar cu DVI (dar utilizând conectori mult mai mici), interfaţa multi-pin HDMI transferă semnalele videp digitale necomprimate cu protecţie la copiere şi audio multicanal. Utilizând un adaptor, HDMI este compatibil cu marea amajoritate a conexiunilor DVI curente.
 
HDTV
Termenul prescurtat pentru High-Definition Television (televiziunea de mare rezoluţie). Utilizat adesea în mod eronat ca o descriere generică pentru toate televiziunile digitale, HDTV se referă în mod specific la formatele de cea mai înaltă rezoluţie din totalul de 18 formate TV digitale. Cutoate că nu este 100% agreat de producători, comercianţi, jurnalişti, etc., este în general considerat ca format HDTV adevărat cel cu 1080-linii întreţesut (interlaced) (1080i) sau 720-linii progresiv (720p).

Sursa: sony.ro, panasonic.ro, koyos.ro