Prețul cărnii de miel a crescut semnificativ față de anul trecut, iar fermierii anunță că va mai crește până la Paște. Cât costă acum un kilogram de carne de miel?
Prețul cărnii de miel a crescut anul acesta
Odată cu apropierea Sărbătorilor Pascale, români își fac deja calcule pentru masa de Paște, mai ales că s-a scumpit carnea de miel anul acesta. Fermierii anunță că prețurile deja au înregistrat o creștere semnificativă, iar tendința ar putea continua până la Paște.
Potrivit fermierilor români, prețul unui kilogram de miel viu a înregistrat deja o creștere de 15% față de aceeași perioadă din anul trecut, ajungând la aproximativ 23 de lei. Cu toate acestea, ei estimează că prețurile ar putea continua să crească pe măsură ce se apropie sărbătorile, din cauza cererii mai mari și a cantității limitate disponibilă.
„E ceva normal să crească de sărbători. E cererea mai mare, marfă puțină și urcă prețul”, a explicat un fermier pentru Jurnalul.
Aceste creșteri de prețuri la poarta fermei se vor reflecta inevitabil și în prețurile din magazine. Astfel, un kilogram de carne de miel, care acum se vinde cu 65 de lei, a înregistrat o creștere semnificativă comparativ cu aceeași perioadă din 2023, când costa 35 de lei.
Această tendință de creștere a prețurilor ridică îngrijorări printre românii, care se pregătesc pentru cheltuieli suplimentare pentru Sărbătorile Pascale din acest an.
Când pică Lăsata Secului pentru Postul Mare?
Lăsata Secului este ultima zi în care este permis consumul de carne, ouă, lapte și tot ce este creat din lapte (brânză, cașcaval, unt, iaurt, smântână).
Postul Paștelui este cel mai lung post din tot anul, întinzându-se pe parcursul a 40 de zile. În acest zile, creștinii ortodocși n-au voie să mănânce carne și derivate din carne, ouă și produse lactate. Totuși, abținerea de la anumite alimente este insuficientă.
În calendarul bisericesc, Lăsatul Secului are două etape: Duminica Înfricoșatei Judecăți (10 martie), când se lasă sec de carne și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (17 martie), când se lasă sec de brânză.
Săptămână înainte de lăsata secului se numește Săptămâna Albă sau a Brânzei. După această săptămână, adică pe 18 martie, începe Postul Paștelui. Acesta se va termina pe 4 mai.
Astfel, Postul Paștelui va începe pe 18 martie la ortodocși. Pentru catolici acesta a început la data de 14 februarie. Anul acesta, Paștele ortodox va fi pe 5 mai, iar cel Catolic va fi pe 31 martie.