Mihaela Bilic a vorbit recent despre dietele fără gluten. Medicul nutriționist spune care sunt beneficiile acestui ingredient. De altfel, a precizat și cum ar trebui să mâncăm pâinea.
Adevărul despre dieta fără gluten
Mihaela Bilic a mai distrus un mit alimentar. De această dată este vorba despre mitul care spune că pâinea îngrașă.
Medicul nutriționist a precizat că nu pâinea în sine este problema, ci combinațiile pe care le facem atunci când o consumăm.
Invitată în cadrul rubricii Doctor de bine, de la știrile Pro TV, Mihaela Bilic a precizat că pâinea este foarte bună cu toate alimentele:
- grase
- pline de proteine sau grăsimi
- brânzeturi
- mezeluri
- salată de vinete
- salată de icre
Aceasta a mai spus că pâinea are în jurul a 220 de calorii pe suta de grame. În același timp, mezelurile au de la 300 de calorii în sus.
„La capitolul pâine trebuie să menționăm faptul că ea e bună cu tot ce este gras, plin de proteină sau grăsimi, cu brânzeturi, mezeluri, cu salata de vinete, cu icre și culmea, ele nu se pot mânca fără pâine sau nu mai au același farmec. Cert este că pâinea are undeva la 220 de calorii pe suta de grame, în timp ce mezelurile au de la 300 de calorii în sus. Contează mult proporția și să nu punem vina pe pâine.”, a declarat Mihaela Bilic.
Pâinea face parte din orice farfurie echilibrată
Aceasta a mai spus că pâinea trebuie să facă parte din orice farfurie echilibrată. Medicul nutriționist a mai spus că alimentul are anumiți nutrienți pe care proteinele animale nu le conțin.
„În momentul în care pâinea intră în farfurie, respectiva masă trebuie să fie cantitativ echilibrată, trebuie să respectăm porția corectă. Dacă mâncăm fără pâine, atunci putem fi mai generoși, depinde cât suntem de pofticioși și de mâncăcioși. Toate preparatele bogate în proteine și grăsimi nu au niciun fel de carbohidrat, deci e ideal să aducem o felie de pâine.”, a continuat medicul nutriționist.
Glutenul are beneficii
Sunt multe persoane care au adoptat o dietă fără gluten, fie că au vrut, fie de nevoie.
Medicul nutriționist spune că acest ingredient are beneficii, în special pentru cei care nu mănâncă zilnic carne, ouă, pește sau brânză.
Pentru cei din Africa, proteinele din cereale sunt partea hrănitoare la masă.
„La capitolul gluten, e la mare modă să mâncăm fără gluten, dar glutenul e o proteină, hrănește organismul și e important în țările sărace care nu-și permit să-și pună în fiecare zi pe masă carne, ouă, pește, brânză. De exemplu, la populația din Africa nu avem surse de proteine la calitatea întâi, cum avem noi, și atunci acest gluten, proteine din cereale, reprezintă pentru ei partea hrănitoare la masă”, spune ea.
Aceasta a mai spus că un produs are mai mult gluten cu cât este mai pufos și mai ușor de pus în formă. Astfel, pâine se vinde mai ușor și se prepară mai ușor.
Pâinea albă nu îngrașă mai puțin
Ea a mai spus că pâinea neagră nu înseamnă că îngrașă mai mult din punctul de vedere al glutenului. Acest tip de pâine doar aduce mai multe fibre. Acestea accelerează digestia.
Totuși, această pâine nu este recomandată copiilor.
„La capitolul albă sau neagră e ceva ce nu face diferența la capitolul nutritiv, pâinea albă nu îngrașă mai puțin, ce aduce pâinea neagră în plus sunt fibrele, care accelerează digestia, dar în cazul copiilor este contraindicat.”, mai spune Mihaela Bilic.