Ce trebuie să știi despre îngrijirea medicală prenatală

Îngrijirile medicale din perioada prenatală și monitorizarea atentă a sarcinii sunt esențiale pentru sănătatea mamei și a bebelușului. Cu ajutorul testelor, analizelor și investigațiilor prenatale, medicul poate preîntâmpina cu succes și poate gestiona optim o serie de probleme de sănătate care pot pune în pericol dezvoltarea normală a sarcinii sau chiar viața mamei și a fătului. Prezentarea din timp la medicul obstetrician și respectarea consulturilor și investigațiilor trimestriale recomandate de acesta pot ajuta viitoarea mămică să nască un bebeluș sănătos, în deplină siguranță.

Indiferent dacă sarcina este considerată una normală sau cu risc semnificativ de apariție a unor evenimente nefavorabile, urmărirea medicală de specialitate este indispensabilă. Atunci când sarcina este urmărită de la început într-o maternitate cu servicii complete, orice problemă de sănătate poate fi gestionată în siguranță.

Specialiștii recomandă ca analizele și investigațiile să fie inițiate încă din momentul planificării unei sarcini. Dacă acest lucru nu s-a realizat, prezentarea la medicul obstetrician după confirmarea sarcinii este esențială. Cu acest prilej se evaluează starea de sănătate a mamei, se stabilește data probabilă a nașterii și se identifică potențialele riscuri la naștere.

În timpul primului consult se efectuează, de obicei, o anamneză riguroasă privind istoricul medical al mamei și un examen clinic complet, cu măsurarea tensiunii arteriale și a greutății, examinarea sânilor și a regiunii pelvine. În primul trimestru se inițiază testele prenatale de screening, care oferă informații despre posibilitatea apariției unei probleme de sănătate pe parcursul sarcinii. În funcție de rezultatele obținute, medicul poate recomanda efectuarea unei serii de teste prenatale de diagnostic, care să stabilească dacă fătul are sau nu o afecțiune specifică.

Testele prenatale de screening includ analize de sânge și de urină sau culturi din secrețiile vaginale ale mamei. Astfel, medicul poate exclude o serie de afecțiuni, precum: anemia de sarcină, incompatibilitatea de grup sanguin sau Rh, diabetul gestațional, hepatita virală cronică cu virusurile B sau C, infecția luetică, toxoplasmoza, infecția cu HIV etc.

Investigațiile ecografice se efectuează regulat pe tot parcursul sarcinii, începând cu primul trimestru de sarcină și până la momentul nașterii, pentru a evalua dezvoltarea normală a fătului, poziția acestuia în uter și pentru a evalua din punct de vedere morfologic dacă bebelușul prezintă o malformație congenitală. Ecografia transvaginală este investigația imagistică de elecție în monitorizarea sarcinii deoarece este sigură, neinvazivă, nedureroasă și rapidă, și are mare acuratețe atunci când este efectuată de un medic experimentat.

În funcție de vârsta mamei, de istoricul medical al acesteia și de riscurile calculate cu ajutorul testelor prenatale de screening, medicul poate recomanda viitorilor părinți o serie de teste genetice pentru a detecta cu certitudine anomalii cromozomiale și boli congenitale. Amniocenteza (examenul genetic al lichidului amniotic) sau cordonocenteza (examinarea sângelui fetal prelevat din cordonul ombilical) sunt teste complexe ce diagnostichează afecțiuni grave ale fătului și se efectuează numai după 18 săptămâni de sarcină.

Alege Maternitatea SANADOR pentru a te bucura în siguranță de prima întâlnire cu bebelușul tău. În perioada verii, SANADOR pune la dispoziția viitoarelor mămici pachete de naștere la prețuri speciale! Află mai mult!