Dat fiind faptul că tot mai mulţi clienţi nemulţumiţi ai băncilor se apropie de procese cu instituţiile financiare care i-au împrumutat, capital.ro s-a interesat de câteva detalii privind aceste eventuale acţionări în instanţă. Ne-am interesat în mod special de durata unui astfel de proces, de posibilitatea unui proces colectiv şi de obligativitatea plătirii ratelor pe perioada procesului. La întrebările capital.ro a răspuns Mihaela Bădescu, Senior partner la Cladoveanu, Bă
Dat fiind faptul că tot mai mulţi clienţi nemulţumiţi ai băncilor se apropie de procese cu instituţiile financiare care i-au împrumutat, capital.ro s-a interesat de câteva detalii privind aceste eventuale acţionări în instanţă. Ne-am interesat în mod special de durata unui astfel de proces, de posibilitatea unui proces colectiv şi de obligativitatea plătirii ratelor pe perioada procesului. La întrebările capital.ro a răspuns Mihaela Bădescu, Senior partner la Cladoveanu, Bădescu şi Asociaţii.
1. Care este poziţia oficială, legală, vis-a-vis de procesul colectiv? Există aşa ceva? Poate o instanţă să judece un proces în care sunt de studiat 300 de dosare? Există vreun precedent în acest sens?
Da, există procese colective, ele sunt posibile şi… de dorit în astfel de cazuri. Avem de-a face cu încălcarea drepturilor unor grupuri mari de oameni, prin urmare este normal ca acţiunile în instanţe să fie promovate de acele grupuri! Sunt numeroase avantaje, şi nu mă refer aici la costuri, ci la avantajele legate inclusiv de managerierea de către instanţă a situaţiei. Astfel, în primul rând, instanţa nu va trebui să studieze 300 de cazuri, asta s-ar intampla dacă fiecare client în parte ar promova separate o acţiune şi s-ar forma 300 de dosare. Judecătorul va avea de studiat un singur caz, practic vorbim de cereri care au ca obiect respectarea aceloraşi dispoziţii legale. De asemenea, e uşurată proba în dosar, căci având de-a face cu o cerere făcută în numele a 100, 200, 300 de reclamanţi, situaţia devine notorie, ea nu mai trebuie probată ca o simplă situaţie de fapt. Apoi mai e problema presiunilor, juridice, la nivel de instituţie, la nivel media, astfel de acţiuni vor suscita un foarte mare interes şi vor răscoli multe din problemele înca nevizate ale băncilor.
Precedent? Să ne amintim FNI-ul… dar mai există, dosarele promovate de angajaţii Petrom, de exemplu! Împotriva băncilor încă nu s-au promovat astfel de acţiuni, colective, dar aşa cum e evident, sunt iminente!