O săptămână de lumină și bucurie
Săptămâna Luminată poartă acest nume tocmai pentru că simbolizează viața nouă adusă de Învierea lui Hristos. În primele veacuri ale creștinismului, catehumenii botezați în noaptea de Paște erau numiți „luminați” și purtau haine albe timp de o săptămână. Astfel, tradiția a transmis acest nume perioadei dintre Paști și Duminica Tomii, în care credincioșii sunt chemați la bucurie deplină și trăire spirituală profundă.
În Biserici, Ușile Împărătești rămân larg deschise toată săptămâna, simbolizând mormântul gol și Raiul redeschis pentru oameni. Tot în această perioadă, nu se fac metanii, ci doar închinăciuni, iar slujbele sunt dominate de cântări pascale precum „Hristos a Înviat” și „Îngerul a strigat”.
Tradiții și obiceiuri populare în Săptămâna Luminată
Fiecare zi din Săptămâna Luminată poartă o încărcătură simbolică și ritualică, mai ales în satele tradiționale:
-
Marțea Albă – zi nelucrătoare în unele regiuni. Nu se spală, nu se calcă și nu se face curățenie. Femeile dau de pomană pască și vin roșu.
-
Miercurea din Săptămâna Luminată – numită și Sfânta Mercurie, zi în care femeile nu lucrează. Se spune că munca aduce „nunta șoarecilor” în casă.
-
Joia Verde – zi dedicată holdelor și grădinilor. Se varsă apă „sfințită” din 44 de găleți în fântâni, ca ritual de protecție.
-
Vinerea Scumpă sau Izvorul Tămăduirii – se sfințesc din nou fântânile. Apa este considerată vindecătoare, iar slujba are o rânduială specială.
De asemenea, miercurea și vinerea din această săptămână sunt zile cu „harți”, adică nu se ține post, ci este permis consumul de pește și alte bucate de dulce.
Ce nu se face în Săptămâna Luminată: reguli și interdicții
Această perioadă este una de sărbătoare și de eliberare de tristețe, motiv pentru care există mai multe restricții liturgice și tradiționale:
-
Nu se fac parastase și pomeni pentru cei adormiți, acestea fiind reluate abia după Duminica Tomii.
-
Nu se citesc Psaltirea și alte texte legate de pocăință.
-
Nu se organizează nunți. Bucuria Învierii nu se amestecă cu alte tipuri de petrecere.
-
Slujba înmormântării este diferită – se cântă „Hristos a Înviat”, accentuând biruința vieții asupra morții.
O credință populară spune că cei care mor în Săptămâna Luminată merg direct în Rai, fiind considerați binecuvântați.

Sărbătoarea continuă până la Rusalii: perioada Penticostarului
Săptămâna Luminată deschide perioada Penticostarului, una dintre cele trei mari etape ale anului liturgic ortodox, alături de Octoih și Triod. Această perioadă durează 50 de zile, până la sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh (Rusaliile).
În tot acest timp:
-
Credincioșii se salută cu „Hristos a Înviat!” și răspund „Adevărat a Înviat!”.
-
Se cântă cântări pascale, iar veșmintele preoților și bisericile sunt albe, semn al purității și al luminii.