Astfel, conform datelor Alaska Seafood Marketing Institute (ASMI), în timp ce în anul 2015 țara noastră a importat doar 6 tone de somon sălbatic, în 2016 a înregistrat un salt major, la 154 tone. Chiar și așa, potrivit aceleiași surse, importurile de somon sălbatic din Alaska efectuate în Europa, plasează țările din Europa de Est, printre care și România, la coada clasamentului. Astfel în timp ce Europa Centrală a importat 9.463 tone în 2016, Europa de Vest 6.074 tone și Europa de Sud 3.694 tone, Europa de Est a cumpărat din Alaska doar 1.196 tone.
“Cred că motivele care au stat la baza creșterii consumului de pește din Alaska sunt: preocuparea unei categorii a consumatorilor pentru o dietă cât mai sănătoasă, în care să predomine produsele sălbatice, ecologice, obținute prin procedee care nu distrug mediul înconjurător și care excelează și în ceea ce privește gustul. Nu în ultimul rând, cred că și povestea din spatele acestor produse care provin de la pescari ce trăiesc din această îndeletnicire de generații întregi, are o anumită pondere”, a spus Mihai Cristian Dărmănescu, fondatorul Alfredo Seafood. Potrivit acestuia, compania sa a inițiat un parteneriat cu ASMI pentru promovarea directă a peștelui și derivatelor din pește sălbatic pescuit în Alaska, în marile lanțuri de magazine din România.
Noutatea acestui parteneriat constă în acordul comercial cu anumite companii de pescuit din Alaska și stabilirea unei strategii de promovare cu ASMI pe piața românească.
“Peștii pescuiți din Alaska sunt printre cei mai buni în ceea ce privește calitatea cărnii, de la valoarea nutritivă, la gust. Discutăm despre soiuri de apă sărată, pești care sunt superiori celor de apă dulce datorită acizilor Omega 3 și Omega 6 conținuți în cantități foarte mari”, a mai declarat Dărmănescu. Aceasta a adăugat că produsele se găsesc în cele mai mari lanţuri de hypermarketuri şisupermaketuri din ţară, precum Kaufland, Carrefour, Mega Image, Metro, Cora, Profi, Penny Market.
Rolul peștelui într-o dietă care scade riscul de cancer pulmonar este susținut de cel mai recent studiu al Societății Americane de Oncologie Clinică.
“Journal of Clinical Oncology”, publicaţia oficială a Societăţii Americane de Oncologie Clinică, a dat publicităţii, în luna iulie, un studiu care atestă rolul unei alimentaţii bogată în grăsimi saturate în creşterea incidenţei cazurilor de cancer pulmonar. Specialiştii au ajuns la concluzia că o dietă bazată pe uleiuri ce conţin grăsimi nesaturate, peşte, nuci, fructe, verdeaţă, lactate sărace în grăsimi, cereale integrale şi carne de pasăre, diminuează cu 14% riscul apariţiei cancerului pulmonar.