ANPC recomandă cumpărarea de dulciuri şi jucării numai din magazinele care oferă documente de cumpărare
Directorul ANPC trage un mare semnal de alarmă, în contextul mult-așteptatei sărbători de Moș Nicolae. Potrivit lui Paul Anghel, părinții ar trebui să cumpere cadourile pentru copii, fie ele dulciuri sau jucării, doar din magazine şi raioane specializate.
Acestea vor oferi cu siguranță documente de cumpărare prin care se poate proba tranzacția. În lipsa unui astfel de document, părinții nu vor putea face o reclamație referitoare la calitatea produsului.
„Dacă doreşti să dăruieşti o jucărie care să nu reprezinte un pericol pentru copii, ci să fie un cadou practic, atractiv care să aducă zâmbete pe chipurile lor, trebuie să ţii cont de următoarele sfaturi: să achiziţionezi jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), pentru a putea proba tranzacţia, în cazul în care, în mod justificat, doreşti să reclami calitatea/siguranţa unui produs; să alegi întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată, care ajută la alegerea jucăriei; trebuie să ai în vedere faptul că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească”, a scris duminică, pe Facebook, Paul Anghel.
În plus, reprezentantul ANPC le recomandă adulților să verifice dacă jucăriile au fost marcate cu datele de identiicare ale producătorului și importatorului. Iată ce trebuie să căutați?
- coordonatele producătorului şi/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi);
- numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare);
- marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucăria este sigură.
În plus, părinții ar trebui să verifice dacă jucăriile vin cu anumite avertismente/instrucțiuni speciale. În plus, este obligatoriu ca acestea să vină și în limba română.
Nu cumpărați jucării cu părți detașabile, pentru copiii sub 3 ani
Recomandările ANPC includ evitarea cumpărării de jucării cu părți mici și detașabile pentru copiii sub 3 ani. Motivul?
Copiii sub vârsta de 3 ani au o tendință naturală de a introduce jucăriile în gură, iar acest comportament prezintă riscul de sufocare cu părțile mici ale acestor obiecte. Prin urmare, este esențial ca părinții să evite achiziționarea jucăriilor care conțin părți mici și detașabile pentru acești copii mici.
„Este necesară examinarea periodică a jucăriilor pentru eliminarea acelora care sunt stricate/uzate şi pot reprezenta un pericol pentru sănătatea şi siguranţa copilului. Este indicat să aruncaţi jucăriile deteriorate. (…) Trebuie evitată cumpărarea de la vânzători ambulanţi, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic. Înainte de cumpărare, trebuie verificată starea ambalajelor (integritate, etanşeitate) şi încadrarea produselor în data durabilităţii minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător”, arată directorul general al ANPC în postarea sa.
Atenție la informațiile care însoțesc produsele de import
Potrivit reprezentantului ANPC, „toate produsele din import trebuie să fie însoţite de etichete cu elementele de identificare şi informare în limba română”. El trage un semnal de alarmă și despre ciocolată. Pentru produsele care conțin ciocolată, etichetele trebuie să menționeze:
- conţinutul de cacao substanţă uscată, exprimat în procente;
- în cazul ciocolatei umplute se menţionează produsul de umplutură;
- adaosul de cafea sau băuturi spirtoase, atunci când acesta depăşeşte 1% din masa produsului.
„Ciocolata proaspătă trebuie să prezinte o suprafaţă lucioasă, nestratificată şi fără pete, să fie onctuoasă, casantă la rupere fără senzaţie de rugozitate la masticare, culoare şi gust specific, iar drajeurile trebuie să aibă suprafaţa netedă, lucioasă, uscată şi nelipicioasă”, atrage atenţia Anghel.
Nu în ultimul rând, părinţii trebuie să fie foarte atenţi dacă pe eticheta produselor există informaţii cu privire la ingredientele cu posibil efect alergen sau a atenţionării „poate afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora” în cazul menţionării în lista ingredientelor a coloranţilor, înscrişi în Anexa V la Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari, a mai scris directorul general al ANPC, Paul Anghel, pe reţeaua de socializare.