Stadionul central din Ekaterinburg are locuri care sunt situate de fapt în afara arenei. Acestea au fost construite pentru ca stadionul să îndeplinească prevederile FIFA (care solicită un număr minim de 35.000 de locuri).
Țara gazdă Rusia nu a trecut niciodată la o Cupă Mondială de faza grupelor. Predecesoarea sa însă, naționala URSS, s-a clasat în 1966 pe locul 4.
Este ediția cu numărul 21 a CM, dar prima care are loc în Rusia.
Favorita principală la casele de pariuri este Brazilia, urmată de Germania, Spania, Franța, Argentina, Belgia și Anglia.
În premieră la un CM va fi folosit asistentul video ca ajutor pentru brigada de arbitrii.
Islanda și Panama participă pentru prima oară la turneul final al CM. Președintele din Panama a declarat ziua calificării la CM, 11 octombrie, drept sărbătoare națională.
La stadionul din Sankt Petersburg, un sistem special de încălzire asigură pomparea a milioane de metri cubi de aer fierbinte în arenă, pentru a menține temperatura interioară constantă la valoarea de 21 de grade Celsius.
Afișul oficial al turneului din Rusia îl prezintă pe legendarul portar rus Lev Iașin, singurul portar din istorie care a câștigat Balonul de Aur.
În premieră după 1958, Italia nu este prezentă la Cupa Mondială.
Ar putea fi ultimul CM pentru staruri fotbalistice precum Luis Suarez (31), Andres Iniesta (33), Luka Modric (32), Thiago Silva (33), Rafael Marquez (39), Vincent Kompany (31).
La CM 2018 sunt așteptați cam un milion de spectatori din lumea întreagă. Autoritățile ruse au relaxat pentru ei strictul sistem de acordare a vizelor care funcționează de regulă.
Biletele pentru turneul din Rusia costă între 85 și 892 de euro. Cetățenii ruși pot achiziționa biletele mai ieftin, începând cu 19 euro. La CM 2014 din Brazilia, prețurile biletelor erau între 69 și 730 de euro.
Cronometrul care arată la Moscova zilele rămase până la începerea CM 2018
Cele mai multe cereri de bilete au venit de la cetățenii ruși, pe locul doi fiind germanii, cu 338.414 de solicitări. Jocurile Germaniei sunt sold out deja de multă vreme.
CM 2018 va costa cam 10 miliarde de euro, cel mai scump turneu final de fotbal din istorie.
La CM 2018 se vor disputa în total 64 de partide, în 12 stadioane din 11 orașe. Nouă dintre aceste 12 arene au fost construite special pentru Cupa Mondială. Cel mai scump a fost stadionul Krestovski din Sankt Petersburg, a cărui construire a costat peste 800 de milioane de euro. Proiectul a fost unul controversat, pe fondul acuzațiilor de corupție și muncă în regim de sclavie.
Mexicul este țara care s-a calificat de cele mai multe ori la CM fără a câștiga vreodată competiția: de 16 ori – să participi este cel mai important.
Naționala care va câștiga turneul va primi un premiu de 30,6 milioane de euro. Finalista va primi „doar” 22,5 de milioane. Cine trece de grupe încasează 8,5 milioane de euro. Premiile au crescut cu 12% față de CM 2014.
Ultima ediție a CM a fost urmărită de 3,2 miliarde de oameni, aproape jumătate din populația planetei. Cealaltă jumătate ce a avut mai bun de făcut?
Mingea oficială a CM 2018 amintește de cele folosite la edițiile din 1970 și 1974. Doar că acum, în 2018, mingea va fi dotată cu un chip care va permite înregistrarea de date din timpul jocului care vor fi prezentate în timp real spectatorilor.
Germania ar putea fi prima națională care își apără titlul cucerit, după Brazilia în 1962. Dar ultimele două câștigătoare înainte de succesul Germaniei în 2014 (Spania și Italia) au părăsit edițiile imediat următoare deja din faza grupelor.
Arbitrii au voie să întrerupă sau chiar să oprească definitiv un meci dacă au loc incidente de rasism sau alte forme de discriminare.
Mascota turneului din Rusia este un lup care poartă numele Zabivaka, în traducere „micul portar”.
După valoarea de piață a jucătorilor, Franța are cel mai scump lot (1,08 miliarde de euro), urmată de Spania (1,04 miliarde) și Brazilia (952 milioane). Germania este a patra cu 885 milioane de euro. Cel mai ieftin lot este cel al debutantei Panama, cu 8,28 milioane de euro (sursa: transfermarkt.de, la 7.6.2018).
Nici măcar un singur arbitru englez nu va oficia la acest Mondial.
La nouă luni de la CM 2010 din Africa de Sud, rata natalității a crescut semnificativ. La fel s-a întâmplat în Germania în 2006, unde în anumite regiuni s-au născut cu 30% mai mulți copii decât de obiecei. Acum este rândul rușilor.
Brazilia este singura țară care a participat la toate edițiile CM și care a câștigat cele mai multe titluri (5).
Nordirlandezul Norman Whiteside este cel mai tânăr jucător din istoria CM – 17 ani și 41 de zile.
Jocul cu cele mai multe goluri din istoria CM a avut loc în 1954: Austria a bătut Elveția cu 7:5.
India s-a calificat la CM 1950, dar s-a retras pentru că FIFA nu le-a permis jucătorilor săi să joace în picioarele goale. De atunci, India nu a mai reușit vreo calificare.
Trofeul CM cântărește 6175 de grame și valorează 120.000 de euro – probabil însă că valoarea sa este mult mai mare
Cupa Mondială este un trofeu deosebit: jucătorii care câștigă au voie să-l țină în mâini, dar imediat după încheierea festivităților trofeul este luat înapoi de FIFA iar învingătorii primesc o replică mai ieftină.
Trofeul adevărat al CM nu are voie să fie atins decât de jucătorii câștigători, de șefi de stat și de anumiți angajați ai FIFA, aleși pe sprânceană.
Miroslav Klose este jucătorul cu cele mai multe goluri marcate la CM – 16. Un record pe care un alt jucător german, Thomas Müller, ar dori să-l bată: el a marcat până acum de 10 ori la CM.
Recordul de meciuri disputate aparține tot unui jucător german: Lothar Matthäus, cu 25 de jocuri la turneele finale ale CM. Recordul său nu poate fi bătut la ediția din acest an din Rusia.
Germania este țara cu cele mai multe clasări între primele două (8), trei (12), patru (13) și opt (17). În 2018, Mannschaft-ul speră la un nou triumf.