Având denumirea științifică de „xerofite”, aceste plante sunt extrem de populare și accesibile datorită numeroaselor avantaje pe care le prezintă.
Îngrijirea plantelor suculente. Frunzele lor sunt acoperite cu o ceară pudrată, pentru a le proteja în plin soare
Îngrijirea plantelor suculente.
„Frunzele lor sunt acoperite cu o ceară pudrată, pentru a le proteja în plin soare și pentru a proteja apa stocată în frunzele lor în timpul secetei. Dacă este posibil, evitați să le atingeți frunzele, deoarece pot cădea ușor”, explică Annie Schreck Director de cercetare și redactor-șef la Mountain Crest Gardens, conform Houseandgardens.
Îngrijirea plantelor-fantomă este oarecum similară cu îngrijirea altor plante suculente, prin faptul că preferă solul bine drenat și nu le place prea multă apă. De asemenea, pot tolera mult soare direct, datorită stratului protector de pe frunze.
Oferiți plantelor fantomă multă lumină
„Graptopetalum, ca toate plantele fantomă, are nevoie de multă lumină solară directă,” spune Annie. „Sunt adaptate să poată crește pe malurile însorite ale stâncilor dar, dacă sunt cultivate în interior, cu lumină insuficientă, vor avea de suferit”, explică ea.
„Pentru a evita acest lucru, creșteți-le pe cel mai însorit pervaz, completați cu lumini de creștere și/sau revigorați-le mutându-le în aer liber, când nu există nicio șansă de îngheț”, spune ea.
Nivelurile de lumină diferite pot afecta și culoarea. Mai multă lumină poate duce la nuanțe încântătoare de roz.
Când ar trebui udate
„Plantele suculente ar trebui udate numai atunci când pământul lor este complet uscat și frunzele încep să prezinte striații”, spune Annie.
O plantă suculentă supraudată s-ar putea să arate la prima vedere chiar foarte sănătoasă, masivă şi compactă. Cu toate acestea, cauza „morții” ei poate fi deja instalată la interior, cu putregai răspândit la rădăcină. Unei plante suculente nu ar trebui să i se dea foarte multă apă.
Fertilizați rar și numai când este necesar
”Plantele suculente nu au nevoie de o fertilizare intensă”, spune Annie. „Punerea plantelor-fantomă în sol proaspăt, la fiecare doi ani, este adesea suficientă pentru a le reface nutriția solului”, subliniază ea.
Dacă chiar doriți să fertilizați plantele fantomă, pentru a încuraja creșterea, Annie sugerează să aplicați un îngrășământ echilibrat, diluat jumătate-jumătate cu apă, în sezonul de vegetație de primăvară și vară.
Așezați-le în condiții calde și umede
„Plantele fantomă nu vor tolera temperaturi sub îngheț, dar suportă destul de bine căldura ridicată”, spune Annie.
„Umiditatea poate provoca putrezirea plantelor suculente, așa că asigurați-vă că nu le aburiți sau plantați-le într-un sol foarte nisipos, bine drenat, cum ar fi Bonsai Jack’s Gritty Mix”, adaugă ea.
Cei mai obișnuiți dăunători sunt insectele (care arată ca puf alb, lânos) și putregaiul, spune Annie.
Evitați recipientele de sticlă
Recipientele din sticlă nu reprezintă cea mai bună soluție pe termen lung pentru ghivecele suculentelor, mai ales în timpul iernii. Acestor plante nu le place să fie așezate în sol umed, așa că un borcan de sticlă nu le va satisface.