Ai crampe musculare sau crampe nocturne destul de des? Ți-ar plăcea să scapi de ele sau mai bine să le eviți? Crampele musculare pot apărea oricând și chiar și noaptea făcându-ne să ne simțim cât mai inconfortabil. Dar ce este o crampă musculară?
Crampele musculare reprezintă o contracție bruscă, intensă, involuntară și tranzitorie a unei părți sau a întregului mușchi. Durata unei crampe este variabilă, dar, în general, scurtă. Când apare o crampă, este de obicei intensă și, de obicei, încetează pe măsură ce mușchiul este întins.
Crampele pot apărea în mod neașteptat sau pot fi declanșate de contracția musculară în timpul efortului. Apariția crampelor musculare este, în general, un fenomen benign, care apare în repaus (în special noaptea, afectând frecvent mușchii piciorului) sau în timpul efortului. Apariția crampelor musculare are ca și cauză:
-Un efort neobișnuit, intens și prelungit;
-O dietă proastă;
-Sarcina, pilula contraceptivă;
-Deshidratare (insolație, transpirație abundentă, vărsături, diaree);
-Dializă pentru insuficiență renală cronică (pierderea de apă și săruri minerale);
-Abuzul de stimulente (cafea, ceai), dependența de droguri;
-Frig.
În cazul în care crampele nu au o cauză gravă, acestea pot fi ameliorate cu uleiuri esențiale. Dar ce uleiuri esențiale să folosești? La ce dozaj? Vei descoperi că anumite uleiuri esențiale precum salcia Himalayana, rozmarinul sau chiar tarhonul sunt deosebit de eficiente în prevenirea crampelor, dar și în ameliorarea rapidă a durerii. De asemenea, te vom învăța cum să-ți faci o loțiune „anti crampe” pe care o poți folosi cu ușurință oriunde te-ai afla, chiar și pentru crampele nocturne.
De ce sunt uleiurile esențiale eficiente împotriva crampelor?
Cum spuneam, crampele musculare apar atunci când fibrele musculare se contractă atunci când sângele nu mai este furnizat pentru o perioadă. Este dureroasă, foarte dureroasă și de cele mai multe ori cu adevărat insuportabilă. Când apare, trebuie să fii pregătit și să ai remediul potrivit. Nu este momentul să alergi la farmacie. Trebuie să acționezi rapid pentru că durerea este acută.
Prin urmare, îți sugerăm să pregătești o loțiune cu ulei esențial gata de utilizat, pe care o poți folosi rapid dacă este necesar atunci când faci sport, când ești în călătorie sau când ai crampe nocturne.
Lucrul minunat despre aceste uleiuri esentiale este că pot funcționa acolo unde ai nevoie de ele. Acest lucru se datorează faptului că au avantajul de a pătrunde rapid în diferitele straturi ale pielii înainte de a se difuza în sânge și în mușchi. În cazul unei crampe, vom favoriza uleiurile esențiale cu acțiune analgezică (contra durerii), antiinflamatoare și antispastică.
De asemenea, vor fi de mare ajutor în prevenirea contracturilor, rănilor și crampelor.
Salcia de Himalaya (wintergreen): Pentru a evita o crampe
Uleiul esențial de salcie de Himalaya este uleiul sportivilor. Mirosul său este recunoscut deoarece este folosit în sălile de sport pentru crampe sau pentru a pregăti mușchii pentru efort.
Dar dacă nu ești atletic, îl poți folosi fără probleme. Este recomandat pentru ameliorarea inflamațiilor articulare, artritei și osteoartritei. De asemenea, ajută la ameliorarea crampelor musculare, a durerilor, a contracțiilor musculare, a întinderii, înainte și după eforturile sportive.
Nu ar trebui să-l folosești pur.
Pentru a face acest lucru, pune puțin ulei vegetal (calofilă, arnică, gălbenele) în palmă și adăuga câteva picături de salcie de Himalaya. Masează ușor zonele în care se află crampă.
Când să folosești ulei esențial de salcie Himalayana pentru crampe?
Înainte de a face sport: Pregătește mușchii și articulațiile și previne apariția crampelor
După sport: Are un efect relaxant și calmează mușchii răniți.
Pentru crampe nocturne: Masează zonele vizate pentru crampe obișnuite înainte de a merge la culcare.
Salcia de Himalaya nu este recomandat femeilor însărcinate și care alăptează și copiilor sub 7 ani. De asemenea, uleiul acesta este interzis persoanelor alergice la aspirină și celor care iau anticoagulante.
Crampe musculare: Loțiuni cu uleiuri esențiale
Împotriva crampelor, poți practica masaje cu loțiuni cu uleiuri esențiale. Odată pregătite, aceste loțiuni pot fi folosite pe tot parcursul anului în funcție de nevoile tale. Se păstrează foarte bine într-o sticlă chiar și la temperatura camerei. Iată cum să faci o loțiune pentru o crampe!
Pentru asta ai nevoie de uleiuri esențiale de tarhon, rozmarin, camfor și cineol, ulei vegetal și o sticlă goală cu capacitate de 50 ml. Trebuie doar să amesteci aceste ingrediente într-o sticlă.
Nu îți va lua nici măcar 5 minute și nici nu vei fi dezamăgit de efectele acestei loțiuni asupra crampelor.
Iată rețeta de loțiune anti crampe:
– 3 ml ulei esențial de tarhon;
– 2,5 ml ulei esențial de rozmarin cu camfor;
– 2,5 ml ulei esențial de cineol de rozmarin;
– 40 ml de ulei de sunătoare sau alt ulei vegetal.
Totul este pus într-o sticlă de 50 ml. Camforul de rozmarin este un ulei esențial foarte apreciat pentru toate durerile musculare, este un relaxant muscular puternic care ameliorează crampele musculare prin dizolvarea cristalelor de acid lactic și uric. Este folosit înainte de a face sport pentru a preveni și după efort pentru a te recupera. Rozmarinul cu cineol este eficient împotriva contracturilor musculare. Încălzește mușchii și tonifică circulația sângelui. În cele din urmă, tarhonul este un ulei muscular antispastic. Avem deci un cocktailul exploziv împotriva unei crampe!
Alte sfaturi practice împotriva unei crampe musculare
Pe lângă utilizarea uleiurilor esențiale, te îndemnăm să iei în considerare și alte sfaturi:
- Niciodată să nu faci sport fără încălzire! Acest lucru este important pentru prevenirea crampelor musculare, contracturilor și tendinitei.
- O crampă musculară te obligă automat să încetezi imediat exercițiile. Apoi întinde-ți rapid mușchiul în direcția opusă contracturii.
- O dietă bogată în calciu, magneziu și potasiu limitează apariția crampelor musculare.
Mănâncă multe fructe, nuci și legume și bea multă apă minerală bogată în calciu și magneziu.
Dacă crampele musculare sunt regulate, medicul îți poate sugera o cură de magneziu sau clorură de magneziu.