Colonelul în retragere Coşkun Başbuğ, specialist în terorism și război psihologic, a răspuns pe larg unor întrebări privind tensiunile dintre Turcia și Grecia și totodată a anunțat următoarele mișcări.
În cadrul acordului pe care l-a semnat cu Libia privind delimitarea zonelor de jurisdicție maritimă, Turcia a emis un nou Navtex care include zona dintre insulele Rodos și Meis / Kastellorizo (Navtex, Navigation Telex, este o aplicație de transmitere a avizelor meteorologice și a anumitor informații de către nave – n.red.). Prin Navtex-ul pe care l-a emis, Turcia a informat că în perioada 21 iunie – 2 august, în zona respectivă vor desfășura diverse activități nava de prospecțiuni Oruç Reis, nava de aprovizionare Ataman și vasul de transport Cengizhan.
Această mișcare a fost comentată drept semnul unei noi crize între Turcia și Grecia. Declarațiile venite dinspre Grecia au primit un răspuns dur din partea ministerului nostru de Externe. Dar ce înseamnă cele mai recente evoluții?
Toate întrebările pe această temă au fost adresate colonelului în retragere Coşkun Başbuğ, specialist în terorism și război psihologic, de către reporterul Isa Tatlıcan, din cadrul Sabah.
Am împiedicat Grecia să își pună în aplicare planul
Întrebat despre ce este acest Navtex, colonelul a răspuns succint.
Coşkun Başbuğ: Navtex este o aplicație utilizată în marina internațională, denumirea pe larg fiind Navigation Telex. Prin această aplicație este marcat un teren iar activitățile care urmează să fie desfășurate în această zonă sunt transmise părților interesate, conform principiului informării prealabile. Faptul că Turcia a evis un anunț Navtex pentru zona dintre insulele Rodos și Meis înseamnă că a ajuns la gunoi proiectul pe care Grecia voia să îl pună în aplicare săptămâna trecută.
Vrea să pună mână pe o zonă de 40.000 de kilometri pentru doar 10 kilometri
Întrebat care este planul Greciei, Coşkun Başbuğ a răspuns că ”Declararea de către Grecia a unui platou continental nu are nicio bază juridică. De fapt, platroul continantal se aplică pentru zona continentală a unei țări și nu pentru insule. Poți pune mâna pe o zonă de 40.000 de kilometri doar pentru o suprafață de 10 kilometri? În cazul de față, acordul pe care l-a semnat Grecia cu Italia zilele trecute nu se aplică pentru insule în ceea ce privește platoul continental. Acesta este cel mai actual exemplu care demontează teza Greciei”
Grecia nu a cerut de la Italia ce a cerut de la Turcia
Întrebat dacă Grecia ar putea cere și Italiei ce a cerut de la Turcia în Marea Egee. Acesta a precizat că nu au existat discuții.
Coşkun Başbuğ: Această contradicție este un exemplu clar care arată cât de inconsistentă este Grecia. Într-un acord pe care l-a făcut cu Italia în istoria recentă, Grecia nu a adus în discuția teza insulei (privind dreptul la platou continental – n.red.). Pentru că știa foarte bine că această teză nu va ține și că nu își are fundament în legislația internațională. Însă acum fiind vorba de Turcia, aceeași Grecie, sub imboldul dat de cei care o îndrumă, ignoră dreptul și relațiile între state. Această atitudine inconsistentă este inacceptabilă.
Grecia nu are nicio putere militară în fața Turciei
Colonelul a mai fost întrebat care este problema cu platoul continental și cu apele teritoriale și de ce Grecia s-a panicat.
Coşkun Başbuğ: Intrarea în alertă a armatei grecești nu înseamnă nimic. Pentru că Grecia nu are puterea nici militară, nici economică, pentru a desfășura un asemenea proces. Grecia face aceste declarații pentru a avea un subiect politic în fața propriei opinii publice și pentru a trezi sentimentele Europei, care a hrănit-o și a sprijinit-o până acum ca pe un copil răsfățat. Să ne aducem aminte, zilele trecute Grecia a fost nevoită să remorcheze cu bărci de pescari vasul de luptă pe care l-a trimis, incitată fiind de Franța, și care s-a defectat în timp ce executa manevre pe lângă navele noastre de prospecțiune. Din acest motiv, între Turcia și Grecia există o prăpastie militară și economică. Chiar un responsabil grec a declarat ce i s-ar putea întâmpla Greciei într-o astfel de eventualitate. „Un război cu Turcia ar însemna sfârșitul nostru”.
Faptul că cere sprijin Statelor Unite este un semn de neputință
Următoarea întrebare a fost ce înseamnă faptul că Grecia a discutat cu SUA și cu Germania despre cele mai recente evoluții?
Coşkun Başbuğ: Faptul că Grecia a cerut ajutorul Americii și că America i-a oferit ajutorul în acest aspect este un exemplu foarte clar care arată cât de neputincioasă este Grecia în această situație. În mod similar, sprijinul pe care l-a acordat Germania Greciei poate fi interpretat din același punct de vedere. Acest acord oferit este foarte natural pentru că mutările pe care le face Turcia în Mediterana de est afectează aceste state. Jocul pe care îl facem zădărnicește interesele marilor țări europene precum Germania, Anglia sau Franța.
Am schimbat echilibrele în zonă
Întrebat cum a schimbat echilibrele regionale acordul pe care l-au semnat Libia și Turcia? Acesta aprecizat că a fost schimbat echilibrul din zonă.
Coşkun Başbuğ: În urma acordului la care a ajuns cu Libia, Turcia a schimbat echilibrele în zonă. Această informare Navtex a fost pecetea schimbărilor din zonă. Am împărtășit astfel întregii lumi acordul semnat pe hârtie. Efectele acordului au început să se reflecte pe teren prin această informare Navtex. De aceea s-au înmulțit reacțiile și s-a format un front larg. Însă se vor obișnui pentru că această informare a fost prima dar nu și ultima. Veți vedea, în zilele următoare vor fi făcute mai multe informări în zonele de prospecțiune.
Turcia a rupt și aruncat /tratatul de la/ Sèvres
Întrebat ce drepturi a câștigat Turcia, prin acordul cu Libia, acesta a precizat că s-a reintrat în posesia anumitor drepturi.
Coşkun Başbuğ: În urma acordului cu Libia, Turcia a rupt harta Mării Mediterane trasată la Sèvres și a reintrat în posesia drepturilor care s-au dorit să îi fie luate acolo (Tratatul de la Sèvres a fost semnat în 1920, între Imperiul Otoman și Puterile Aliate. Acordul era foarte defavorabil Imperiului Otoman, care pierdea teritorii vaste – n.red.). În plus, acest câștig nu este valabil doar pentru Turcia. Prin mutarea pe care a făcut-o Turcia în regiune, profită și Libia dar și poporul egiptean își reintră în posesia drepturilor uzurpate și confiscate de Sisi.
Operațiunea la Sirte și Jufra este inevitabilă
În ceea ce privește o operațiune în Libia la Sirte, colonelul a precizat că se fac pregătiri.
Coşkun Başbuğ: Va fi organizată o operațiune în Libia, la Sirte. În acest moment se fac pregătiri. Nu putem vorbi despre integritatea teritorială a Libiei fără asigurarea controlului la Sirte și Jufra, linie roșie pentru noi și pentru guvernul de uniune națională libian. Nu se poate până când poporul libian nu preia controlul asupra principalei surse de venit, asupra porturilor petroliere care reprezintă punctul de ieșire al energiei și nu își reintră în posesia drepturilor legitime.
Dacă este nevoie, un subiect atât de important poate fi rezolvat și printr-o operațiune militară. Numai că Turcia, ca de obicei, susține o soluție bazată pe așezarea la masa negocierilor. Continuă negocieri serioase cu Rusia pe această temă, notează Sabah.