Potrivit The Hill, experții sunt de acord că războiul din Ucraina este cel mai fierbinte conflict în acest moment și necesită toată atenția Occidentului.
Experții sunt de acord că războiul din Ucraina este cel mai fierbinte conflict în acest moment și necesită toată atenția Washingtonului. Succesul Ucrainei va depinde în mare măsură de cât de repede vor furniza Statele Unite și Europa arme decisive Kievului (rachete cu rază lungă de acțiune, tancuri și avioane), în timp ce Rusia speră în spargerea unității occidentale.
Care este cea mai importantă lecție a primului an de conflict?
Deși se spune că Rusia ar putea să inverseze scenariul în următoarea fază a războiului, acum pare imposibil, deoarece Kremlinul și-a distrus trupele și echipamentele și nu a demonstrat că a învățat ceva din greșelile trecute, spun analiștii. Branislav Slantchev, profesor de științe poliotice la Universitatea din California, San Diego, susține că cea mai importantă lecție a primului an de conflict este că Rusia s-a dovedit „complet incapabilă să organizeze ofensive mari”.
„Rusia nu este Uniunea Sovietică. Nu pot lupta în stilul în care lupta armata sovietică și nu pot lupta nici într-un stil modern de război”, a spus Slantchev.
Potrivit unor estimări, Rusia ar putea să susțină operațiunea ofensivă până în vară, după care puterea sa ar scădea. În timp ce Rusia controlează cea mai mare parte din Lugansk, trupele ucrainene au preluat Kreminna-Svatove. Dacă Rusia va învinge definitv în Lugansk și va obține noi câștiguri în Donețk, atunci ar putea prinde Ucraina ca într-o menghină, în partea de vest a regiunii Donbas.
Capturarea orașului Bahmut ar oferi forțelor ruse un punct de sprijin în Donețk și controlul unui important centru de aprovizionare, servind ca rampă de lansare către orașele Sloviansk și Kramatorsk.
De ce va depinde următoarea fază a războiului?
Următoarea fază a războiului va fi decisă de puterea aliaților din spatele Ucrainei, în special de SUA, considerată liderul de facto al coaliției de susținere a Kievului.
Președintele Biden a mers la Kiev pentru a se întâlni cu Zelenski și a da un semnal puternic privind sprijinul american pentru Ucraina, dar, în Statele Uite, sprijinul intern pentru continuarea susținerii ucrainenilor cu fonduri și arme scade de la o lună la alta.
În SUA, sprijinul pentru ucraineni a scăzut la 40%
Cel mai recent sondaj Associated Press-NORC a arătat că doar 40% dintre americani mai susțin ajutorul acordat de americani Kievului, spre deosebire de 60% , cât era în primăvara anului trecut.
Deși există un sprijin bipartizan pentru Ucraina, republicanii din Congres s-au opus miliardelor de dolari care curg constant către Kiev, iar liderul republican Kevin McCarthy a declarat că nu va mai exista niciun „cec în alb” pentru această țară.
Rusia mizează pe ajutorul Chinei
Și Kremlinul se confruntă cu probleme interne. Sancțiunile și inflația mare pun la mare încercare Rusia, iar pierderile de pe câmpul de luptă din acest an ar putea tensiona și mai mult economia, complicând efortul de război al președintelui rus Vladimir Putin. John Herbst, expert la Atlantic Council, fost ambasador în Ucraina, a declarat că dacă aliații occidentali continuă să aprovizionze Ucraina cu arme, țara ar putea câștiga în acest an.
„Veți vedea că Ucraina va lua înapoi teritoriile luate de Rusia și va tăia podul către Crimeea”, a spus Herbst. Asta ar „forța forțele Rusiei să se retragă în Crimeea, punându-le o problemă uriașă de aprovizionare”.
În plus, s-ar putea ca Rusia să nu poată concura cu ajutorul occidental într-un război prelungit, decât dacă va avea asistența unei țări precum China, ceea ce nu poate fi exclus.