Într-un interviu acordat acordat șefului departamentului de Știri de la Deutsche Welle, Max Hofmann, Angela Merkel a vorbit despre provocările aduse de funcția de cancelar al Germaniei, dar și despre schmbările din vața sa venite odată cu ieșirea din politică.
Aceasta susține că pandemia de coronavirus și criza refugiaților din 2015 au solicitat-o cel mai mult.
„Ambele probleme m-au solicitat în plan personal: numărul mare de refugiați care au sosit atunci, situație pe care aș prefera să nu o numesc criză, pentru că oamenii sunt oameni”, a spus aceasta.
Ea a mai adăugat că presiunea refugierii oamenilor din Siria și din alte țări vecine a fost atunci foarte puternică, a admis cancelara. În ceea ce privește pandemia de coronavirus, care ne afectează din primăvara anului trecut, Merkel a spus că este vorba despre destinele unor oameni.
„S-a văzut cât de direct sunt afectați oamenii. O situație în care este vorba de destine umane”, a mai adăugat ea.
Totodată, ea a mai precizat și faptul că tot mai multe persoane pe plan global au contestat validitatea multilateralismului în întreg mandatul său.
„Acesta a fost mereu foarte important pentru mine și am încercat mereu să sprijin organizațiile internaționale, precum FMI, Banca Mondială, Organizația Mondială a Comerțului și altele”, a adăugat aceasta.
Angela Merkel, despre efectele schimbărilor climatice
Referitor la tema combaterii schimbărilor climatice, cancelara admite că nu s-a făcut deocamdată destul.
„Am devenit mai rapizi, dar niciodată separarea de estimările oamenilor de știință nu a crescut atât de mult ca în prezent. Acest aspect trebuie să se schimbe în acest deceniu. Trebuie din nou să ținem seama de estimările științifice, ceea ce înseamnă să evităm ca încălzirea globală să depășească nivelul de 1,5 grade Celsius”, a spus Merkel.
În ceea ce privește un eventual eșec privind politica de mediu, Angela Merkel declară pentru orice măsură de protecție a climei, ar fi fost nevoie de o majoritate și că ar exista numeroase temeri cu privire la consecințele sociale ale unor măsuri prea dure, de exemplu în ceea ce privește consumul privat.
De menționat este faptul că Merkel a vizitat conferința climatică a ONU de anul acesta, care se desfășoară până la jumătatea lui noiembrie la Glasgow, în Scoția.
„Glasgow a produs deja unele rezultate, dar din punctul de vedere al tinerilor, lucrurile se mișcă în continuare prea încet”, a spus aceasta. Merkel a adăugat că „Le spun celor tineri: trebuie să facă presiuni.”
Ce va face după ce va ieși din politică
Un gest care i-a rămas în minte a fost cel din vizita de adio din Franța. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a invitat-o de exemplu pe cancelara germană în orășelul Beaune din Burgundia și a decorat-o ulterior cu Marea Cruce a Legiunii de Onoare, cea mai importantă distincție acordată de statul francez.
„Știu că există și oameni care nu sunt atât de mulțumiți de politica mea. Dar ne aflam în Franța, țară cu care în istorie nu am avut mereu doar relații de amiciție, și a venit atât de multă lume să ne salute pe președintele Emmanuel Macron și pe mine. A fost un eveniment frumos, trebuie să spun asta”, a declarat ea.
În cadrul interviului acordat pentru Max Hofmann, Angela Merkel a mai fost întrebată ce va face în curând când nu se va mai afla la conducerea țării. Ea a susține că nu a luat încă nicio hotărâre, însă își va lua timp să se odihnească și să se gândească la ce își dorește.
„Nu știu deocamdată ce voi face după. Am spus că mă voi odihni puțin la început și mă voi gândi la ceva”, a spus ea. Angela Merkel susține că va dormi mai mult, va citi, iar despărțirea de putere nu va fi o mare problemă pentru ea având în vedere cei 16 ani de activitate.
„Mă bucur pe de o parte, pe de alta o să fie și puțină nostalgie”, a mai adăugat cancelarul german.