Banii obţinuţi prin vânzarea pe bursă a unei participaţii a Ministerului Economiei la OMV Petrom (SNP) vor fi folosiţi parţial la majorarea de capital a companiei şi totodată pentru alimentarea bugetului statului, potrivit ministrului Economiei, Adriean Videanu. „OMV va face o majorare de capital la Petrom indiferent dacă Ministerul Economiei îşi va exprima opţiunea de a participa sau nu. Nu suntem în situaţia în care să avem 120 milioane euro să ne exercităm dreptul la
Banii obţinuţi prin vânzarea pe bursă a unei participaţii a Ministerului Economiei la OMV Petrom (SNP) vor fi folosiţi parţial la majorarea de capital a companiei şi totodată pentru alimentarea bugetului statului, potrivit ministrului Economiei, Adriean Videanu.
„OMV va face o majorare de capital la Petrom indiferent dacă Ministerul Economiei îşi va exprima opţiunea de a participa sau nu. Nu suntem în situaţia în care să avem 120 milioane euro să ne exercităm dreptul la majorarea de capital. Pe cale de consecinţă, decât să-mi reducă procentul prin majorare de capital – atunci chiar aş fi supus dezbaterii opiniei publice ca o eroare -, preferăm să vindem un procent şi din suma primită să participăm la majorarea de capital şi să aducem o sumă consistentă în bugetul statului. Părerea mea este că este procedura cea mai corectă”, a afirmat, astăzi, Videanu, citat de Mediafax.
Ministerul Economiei a anunţat că va vinde prin intermediul bursei un pachet reprezentând 11,84% din acţiunile OMV Petrom, din deţinerea actuală a instituţiei, de 20,63%, întrucât nu are bani pentru a participa la majorarea de capital programată de companie.
În prezent, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sunt listate acţiuni reprezentând 8,24% din capitalul social. La cotaţia bursieră de joi, pachetul care va fi scos la vânzare valorează 1,98 miliarde lei (aproximativ 478 milioane euro).
Acţionarii OMV Petrom au împuternicit la finele lunii aprilie conducerea executivă a companiei să majoreze capitalul cu 600 milioane euro. Grupul austriac OMV a anunţat, de asemenea, că şi-ar putea majora participaţia, de la nivelul actual de 51%, prin achiziţia de drepturi preferenţiale acordate altor acţionari pentru suplimentarea capitalului.
Directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a declarat, săptămâna trecută, că majorarea capitalului companiei cu 600 milioane euro trebuie să se realizeze în acest an, indiferent dacă statul, prin Ministerul Economiei, participă sau nu.
În replică, secretarul de stat Tudor Şerban a sfătuit compania OMV Petrom să consulte Ministerul Economiei în privinţa majorării capitalului cu 600 milioane euro, decizie luată deja în AGA, cu votul acţionarilor reprezentând 74,76% din capitalul social al companiei.
„Îi sfătuiesc pe cei de la Petrom să ne consulte, pentru că sunt unele prevederi în contractul de privatizare care ne permit să ne opunem”, a afirmat astăzi Şerban, la conferinţa Mediafax Talks about Energy.