Poate că anul viitor, cea mai importantă problemă a lumii va fi problema alimentației, alături de energie. Atât de mult încât ar putea exista o mare foamete în emisfera sudică în viitorul apropiat. Cel puțin așa spun Națiunile Unite.
Știm că nu se caută soluții globale pentru astfel de probleme globale. Am văzut de multe ori, mai ales în cazul Covid-19, că nu există altceva decât avertismente și previziuni. Deși se știe că războiul dintre Ucraina și Rusia va adânci această criză alimentară, marilor puteri precum SUA și China nici măcar nu le pasă. Iar europenii nu fac altceva decât să vorbească.
În acest context, Turcia a arătat că manevrele diplomatice pe care le-a desfășurat în ultimii ani pot fi benefice nu doar ei, ci întregii lumi. Jucând un rol de mediator, stând la discuții separate cu Rusia și Ucraina, Turcia a deschis coridorul pentru cereale ucrainene.
Rusia nu se va amesteca în exportul de cereale
Conform acordului, Rusia nu se va amesteca în exportul de cereale. Turcia va controla circulația cerealelor. Aproximativ 25 de milioane de tone de cereale vor fi livrate piețelor mondiale sub controlul Turciei. Nevoile alimentare de bază a cel puțin o sută de milioane de oameni vor fi satisfăcute astfel, arată Sabah.
Acest succes diplomatic pe care și-a pus semnătura Turcia a fost amintit în titlurile presei mondiale. Lumea aproape că a răsuflat uşurată. În Turcia, din păcate, vorbim despre jocurile politice de culise. Cine va fi candidatul? Cine i-a dat la picioare cui? Cine ce a zis? De ce a spus altceva ziua următoare? Aceasta este partea tristă.
În ultimii șase ani, Turcia a înregistrat o performanță deosebită în domeniul politicii externe. Dar pe plan intern, acest lucru nici măcar nu a fost menționat.
Cu toate acestea, Turcia este pe cale să devină o țară de tranzit pentru cereale în adevăratul sens al cuvântului. Astăzi, cereale trec prin Turcia, mâine va trece coridorul energetic. Politica externă echilibrată a Turciei susține acest model. Viitorul țării este garantat, pas cu pas, prin astfel de acorduri.
Ce va urma după acordul semnat la Istanbul?
Nu știu dacă după acest acord, opinia publică vestică va redescoperi importanța Turciei, nu am prea mari speranțe, dar tot vor trebui să își modifice atitudinea față de Turcia după aceste atacuri diplomatice.
De exemplu, atunci când solicită Turciei să se alăture sancțiunilor anti-rusești, Turcia le va spune că trebuie să „mențină deschisă culoarul alimentar”. Acesta este un argument vital în perioada următoare.
Acum faceți o comparație cu țările europene. Ne așteaptă iarna. Cu toate acestea, ele nu au avut nicio inițiativă și nu s-au pregătit ce să facă în privința energiei. Putem asista la crize politice majore atunci când ele sunt prinse între așteptările SUA și gazele rusești. Dacă remarcați, prim-miniștrii din țările europene demisionează sau sunt trași pe dreapta.
Din cauza instabilității politice și a lipsei de lideri, Europa se pregătește prost pentru iarnă. La fel ca și opoziția noastră, ei nu își găsesc timp să facă treabă pentru că încearcă să facă politică.