Noile previziuni de PIB la nivelul UE sunt ceva mai bune decât în prognoza din toamnă. Astfel, se preconizează că produsul intern brut (PIB) al UE va creşte cu aproximativ 1,75% anul acesta şi cu 1,9% în 2012. În cadrul prognozei precedente, CE estima o creştere a PIB de 1,7% în acest an şi de 2% în 2012.
Inflaţia anuală va avansa, totuşi,într-un ritm mai rapid, reflectând creşterea preţurilor produselor de bază. Se preconizează că inflaţia va atinge pe medie a 3% în UE şi 2,5% în zona euro, pentru ca în 2012 să scadă la aproximativ 2% şi, respective, 1,75%.
Între timp, se estimează că pe piaţa muncii condiţiile se vor ameliora uşor, rata şomajului şomajul fiind aşteptată să scadă cu 0,5 puncte, până la 9% în UE şi 9,75% în zona euro până în 2012. Consolidarea bugetară înregistrează progrese, deficitul public tinzând să scadă la circa 3,75% din PIB în 2012. Previziunile continuă să fie totuşi diferite de la un stat membru la altul.
„Principalul mesaj al previziunilor noastre este că redresarea economică a Europei este solidă și continuă în ciuda unor evenimente perturbatoare și tensiuni externe de dată recentă de pe piața datoriilor suverane. Deficitele publice sunt clar în scădere. Este crucial în momentul de față să se consolideze aceste tendințe de creștere și de consolidare și să se asigure de asemenea rezultate concrete în termeni de locuri de muncă mai numeroase și mai bune. Pentru realizarea acestui lucru este nevoie de o consolidare bugetară continuă și de o punere în aplicare fermă a reformelor structurale pentru crearea de locuri de muncă și ameliorarea competitivității economiilor noastre”, a declarat Olli Rehn, comisarul european pentru Afaceri Economice și Monetare.
Se întrevede o redresare mai degrabă caracterizată de lipsa de locuri de muncă, însă finanțele publice continuă să se amelioreze
Situația de pe piețele europene ale muncii rămâne variată, rata șomajului atingând de la 4-5% în Țările de Jos și Austria la 17‑21% în Spania și țările baltice. Rata de ocupare a forței de muncă în UE a crescut ușor în ultimul trimestru din 2010, ca efect al îmbunătățirii situației din toate sectoarele, cu excepția industriei și a construcțiilor. Având în vedere decalajul obișnuit dintre creșterea producției și cea a ocupării forței de muncă, se estimează o creștere modestă a celei din urmă în ambele regiuni anul acesta. Previziunile privind șomajul includ o scădere de aproximativ 0,5 puncte până în 2012. Cu toate acestea, deși din toamnă s-a înregistrat o ușoară tendință pozitivă, relansarea rămâne, în perspectivă, mai degrabă caracterizată de lipsa de locuri de muncă.
Finanțele publice au început să se amelioreze anul trecut. Datorită creșterii mai intense și a încheierii perioadei de aplicare a măsurilor temporare de stimulare, se preconizează că deficitul public general în UE va scădea de la aproximativ 6,5% din PIB în 2010 la aproximativ 4,75% în 2011 și la 3,75% în 2012, urmând un parcurs similar, în linii mari, însă la un nivel ceva mai scăzut, pentru zona euro. Perspectiva este ușor mai favorabilă decât cea anunțată în previziunile din toamnă. În ambele zone, reducerea cheltuielilor reprezintă cel mai important aspect al ajustării. Gradul de îndatorare, însă, rămâne pe o curbă ascendentă în perioada analizată în previziuni, ajungând la circa 83% din PIB în UE și la 88% în zona euro până în 2012.
Riscurile pentru creștere persistă într-un context de nesiguranță crescândă
Schimbările politice din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, precum și consecințele economice negative ale cutremurului și tsunamiului din Japonia au sporit gradul de incertitudine și reprezintă riscuri pentru activitatea economică mondială, putând duce la o inflație mai mare la nivel internațional și la o creștere mai lentă decât cele prevăzute în scenariul de bază.
Piețele financiare, în special unele segmente ale pieței obligațiunilor suverane, rămân vulnerabile, neputând fi total excluse unele circuite de feedback negativ. Sunt prezente și riscuri produse de tensiunile de pe piețele schimbului valutar.